Is een robot in staat tot creativiteit? Schrijver Ronald Giphart neemt de proef op de som en gaat een opmerkelijk en volstrekt uniek experiment aan: samen met een robot schrijft hij een verhaal. EenVandaag is erbij als de eerste resultaten uit het apparaat rollen.

Robots roepen doorgaans nog altijd de associatie op aan machines die dozen stapelen, auto’s in elkaar zetten, en soms in een universiteitslaboratorium zelf tegen een bal aan kunnen trappen. Robots voeren kortom mechanische, geautomatiseerde werkzaamheden uit waarbij nauwelijks creativiteit komt kijken. Het project van schrijver Giphart laat zien dat de huidige generatie robots dit stadium ver voorbij is. Met de universiteit van Antwerpen, het Meertensinstituut gaat de auteur het experiment aan.

Robot duikt in de literatuur

Om tot een goed resultaat te komen heeft ook een robot een diepgaande kennis van de literatuur nodig. Ook geautomatiseerde creativiteit vindt niet in het luchtledige plaats, dus wordt het apparaat gevoed met de werken van schrijvers als Balzar, Flaubert, Ferrante en Bervoets. De robot gebruikt deze kennis om zelf te schrijven. De rol van Ronald Giphart is die teksten aan te vullen, te corrigeren en waar nodig te sturen. ‘Ik ben de baas’ zegt de auteur hierover met enige stemverheffing. 

Het idee om een robot te laten schrijven is afkomstig van Eppo van Nispen van de Stichting CPNB (ter bevordering van HET boek). Hij is al sinds kind verzot op computers, robots en wat dies meer zij. Ter gelegenheid van “Nederland Leest” wordt het verhaal komend najaar gratis aangeboden in de bibliotheek. De inhoud moet literair zijn, en… pikant.