Het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu gaat 2 miljoen euro investeren om twijfels over vaccinaties bij mensen weg te nemen. Steeds meer ouders stellen lastige vragen aan jeugdartsen om te bepalen of ze hun kinderen wel willen laten meedoen aan het rijksvaccinatieprogramma.

De jeugdartsen worden daarom nu bijgeschoold om de ouders langer en beter te kunnen informeren.

Een belangrijke oorzaak voor vaccinatietwijfel bij ouders is internet. Daar staan heel veel waarschuwingen over vaccinaties. Op Facebook alleen al staan talloze pagina’s van kritische en bezorgde mensen. En dat zijn niet alleen mensen die vanuit hun geloof tegen vaccinaties zijn, maar ook veel antroposofen en hoogopgeleiden die stellen dat vaccinaties niet veilig zijn. Omdat je er ziek van zou kunnen worden of zelfs dood aan zou kunnen gaan.

In Nederland krijgen ruim 9 op de 10 kinderen alle vaccins die worden aanbevolen door de overheid. Internationaal gezien is dat een hoog percentage. Maar de laatste twee jaar is er sprake van een lichte daling van een half procentpunt per jaar. 

Bij het baarmoederhalsvaccin ligt het percentage dat zich niet laat vaccineren nog veel hoger. Daar weigeren bijna 4 op de 10 meisjes de prik omdat er al jarenlang verhalen rondgaan over bijwerkingen als extreme vermoeidheid en zelfs verlammingen en sterftegevallen.

In de NieuwsTrend: hoe gevaarlijk is het nu om niet te laten vaccineren?

Arjan Lubach besteedde er in zijn show ook aandacht aan:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.