De Edese wijk Veldhuizen werd vannacht weer opgeschrikt door drie auto’s die in vlammen opgingen. Het is al even onrustig in Ede, de afgelopen dagen werden branden gesticht, ruiten ingegooid en agenten bekogeld met stenen. Daarop kondigde burgemeester Cees van der Knaap een samenscholingsverbod aan.

Het gaat om zo’n 50 tot 60 jongeren tussen de twaalf en 22 jaar. Zij zouden boos zijn omdat er een buurthuis voor Marokkaans-Nederlandse jongeren gesloten is. Het buurthuis zat in het voormalig winkelcentrum De Lindenhorst, dat volgende week gesloopt wordt.

Het is niet voor het eerst dat Ede het toneel is van ongeregeldheden met Marokkaanse-Nederlandse jongeren in de hoofdrol. Al jaren kampt de stad met deze problematiek. EenVandaag is in Ede en spreekt met burgemeester Cees van der Knaap.

Ook spreken we PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, ook wel de 'Sheriff van Slotervaart' genoemd. Als stadsdeelvoorzitter van de wijk Slotervaart in Amsterdam maakte hij korte metten met deze vormen van overlast. In EenVandaag verteld hij hoe de autoriteiten Ede de problemen aan zouden moeten pakken.