Het zijn niet langer de files die dienen als argument voor het invoeren van rekeningrijden, nu is het milieu een belangrijke reden. Maar hoe eerlijk is dat? "Het is zo dat je winnaars en verliezers hebt als je een systeem van anders betalen invoert."

Als het aan de Stichting Natuur en Milieu, de RAI vereniging, de BOVAG, VNA en de ANWB ligt gaan we met z'n allen Groen Rekeningrijden. Op deze manier hopen de initiatiefnemers dat er de komende jaren veel meer nieuwe elektrische auto's zullen worden aangeschaft, die op hun beurt dan weer gretig aftrek moeten krijgen op de tweedehands automarkt. SP'er Mahir Alkaya vreest dat 'gewone mensen met een gewone auto' de rekening gepresenteerd krijgen. "Ze hebben simpelweg geen alternatief."

'Niet rechtvaardig'

"Ik vind het ongelofelijk dat organisaties die beweren dat ze opkomen voor gewone mensen met een gewone auto met zo'n slecht plan kunnen komen", zegt SP-Kamerlid Mahir Alkaya strijdbaar. "Want dit plan gaat er helemaal niet voor zorgen dat ons klimaat erop vooruit gaat. Dit plan zorgt er vooral voor dat de schatkist hier in Den Haag beter gevuld raakt."

"Mensen gaan dus meer betalen omdat ze simpelweg geen alternatief hebben voor een auto", legt hij uit. "Dan zorgt dit plan er niet voor dat ze een alternatief gaan aanwenden, ze gaan alleen maar meer betalen voor een auto die ze al hebben. Dat is niet alleen niet eerlijk, het is ook niet rechtvaardig."

Lees ook

Winnaars en verliezers

"Het is zeker zo dat je winnaars en verliezers hebt als je een systeem van anders betalen invoert", erkent hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft Bert van Wee. "Maar die zouden we ook hebben als we nu een systeem hebben van betalen per kilometer en iemand zou zeggen: zullen we dat afschaffen en meer betalen via de aanschaf van de auto", voegt hij er nuancerend aan toe.

"Dan zullen er gelijk mensen zijn die zeggen: het is superonredelijk, want opa van 85 die 2000 kilometer per jaar rijdt, moet net zoveel aan de belasting betalen als z'n buurman die 30.000 kilometer met dezelfde auto rijdt. Wil je niet accepteren dat er winnaars en verliezers zijn, dan zal altijd alles bij het oude blijven", legt hij uit.

Lees ook

Schatkist

Want wat Van Wee betreft ontkom je er niet aan een ander systeem in te voeren. "Als je iets wilt met elektrische auto's, dan moet je iets met het betaalsysteem. Anders zouden die auto's zwaar bevoordeeld worden. De verwachting is dat elektrische auto's vanzelf steeds goedkoper worden, waardoor ze steeds minder een zetje nodig hebben van de overheid", licht hij toe.

En of het rekeningrijden er ooit gaat komen? "Die vraag stelden ze me 10 jaar geleden ook. Ik geloof het pas als het op straat ligt. Het is wel zo dat de noodzaak steeds groter wordt, omdat het aandeel elektrische auto's steeds meer toeneemt. Alleen al om redenen van de schatkist zal je wel wat moeten."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.