De regionale omroepen staan onder druk. Donderdag werd bekend dat RTV Noord Holland 21 banen gaat schrappen om te voldoen aan bezuinigingseis van staatsecretaris Dekker. De bezuiniging die RTV NH doorvoert is waarschijnlijk het topje van de regionale omroepen-ijsberg.

Bezuiniging

Staatssecretaris Dekker wil volgend jaar 17 miljoen euro bezuinigen op de regionale omroepen. Hoe de bezuiniging moet worden gerealiseerd, heeft Dekker bij de omroepen neergelegd, mits het in 2017 gerealiseerd is. Het plan vanuit de regionale omroepen was om de krachten de bundelen en op overhead te gaan bezuinigen om daarmee redacties te sparen.

Shared Service Centres

Bij de dertien regionale omroepen leeft enorm de angst om het weinige vet wat de omroepen hebben, van de redacties af te moeten schrapen. Om een redactionele bezuinigingsronde voor te zijn, kwam vanuit een samenwerking tussen alle directies het idee om gezamenlijk te besparen op overhead.

In praktijk betekent dit dat alle P&O-afdelingen van de regionale omroepen gebundeld worden in een landelijk gecoördineerd centrum. Geen dertien afzonderlijke afdelingen, maar een gecentraliseerd P&O-centrum voor alle omroepen. Ook afdelingen als Marketing en Techniek zouden op deze manier worden ingedeeld.

RPO

De samengevoegde overheadafdelingen zouden daarna in een landelijke regionale omroep (RPO) moeten vallen. Immers, landelijk een P&O-afdeling moet ook landelijk gecoördineerd worden. Hier zit meteen het probleem. Van de dertien omroepen die in eerste instantie mee zouden gaan met het landelijke plan, hebben acht omroepen aangegeven bang te zijn voor teveel landelijke invloed op de redactie. De angst voor veel invloed vanuit de RPO, heeft er voor gezorgd dat deze omroepen een streep hebben gezet door de samenwerking met alle omroepen. In praktijk betekent dit dat de 17 miljoen opgevangen moet worden door individuele omroepen. Dat betekent in het geval van NH dat er 21 man worden ontslagen.

Brief aan Dekker

Eind vorige week stuurden vijf omroepen een brief aan de staatsecretaris met de dringende vraag om het RPO-plan wel door te laten gaan. RTV Rijnmond, RTV Utrecht, RTV Noord, RTV NH en Omroep Flevoland hebben wel vertrouwen in de gezamenlijke plannen. De bal ligt nu bij Dekker.