Verleng de herfstvakantie met een week, óf sluit alle horeca. Het is een oproep van het Red Team op de dag dat het RIVM 5800 nieuwe besmettingen meldt, 800 meer dan gisteren.

Het aantal scholen waar coronabesmettingen zijn nadert nu volgens het Scholenmeldpunt 500. Dat zijn er 100 meer dan vorige week. Genoeg reden voor antropoloog Ginny Mooy, die ook in het Red Team zit om de herfstvakantie een week te verlengen.

Middelbare scholen

Het Red Team voorziet dat de overheid van kritische corona-adviezen. "Er is ontzettend veel transmissie in de samenleving en je ziet dat het aantal besmettingen op vooral middelbare scholen toeneemt. Daar moet echt ingegrepen worden", zegt Mooy.

Een week extra vakantie heeft volgens antropoloog Mooy een paar voordelen. "De besmettingsgraad op de scholen gaat dan omlaag én het geeft de scholen de tijd een plan te maken om het ook zo te houden."

Lees ook

Niet het onderwijs, dán de horeca

Toch lijkt het er op dit moment niet op dat het kabinet van plan is in te grijpen in het onderwijs. Toch móeten er volgens Mooy nu harde maatregelen getroffen worden om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Is het niet in het onderwijs, dan moet er ergens anders ingegrepen worden, vindt Mooy. "Als je het onderwijs onbelemmerd open laat dán zal je ergens anders in moeten grijpen. Er wordt gezegd: het aantal besmettingen in horeca loopt op, sluit dan de horeca."

Lees ook

Te overzien

In augustus kwam het Red Team al met een advies over hoe om te gaan met corona in het onderwijs. Belangrijkste punt toen was dat je moet inzetten op preventie. "En dat op het moment dat je ziet dat de besmettingsgraad omhoog gaat, er in de samenleving dan ook maatregelen in de school worden getroffen. Om daarmee de transmissie vertragen. Vooralsnog is er niks met dat advies gebeurd."

Toch is dat advies van augustus volgens Ginny Mooy nog altijd actueel omdat je met die aanpak moet beginnen in een 'schone school'. En daar zou die extra week herfstvakantie juist voor kunnen zorgen.

impopulair

"Een week sluiten is te overzien", zegt Mooy. "Ik denk niet dat het achterstanden oplevert, misschien kun je het compenseren door later in te halen. Er is te veel uitval en die onderzekerheid is schadelijker dan wat je nu doet."

Mooy realiseert zich dat scholen extra week dicht of horeca tijdelijk sluiten geen populaire maatregelen zijn. Maar: "Alles is nu impopulair. Maar je móet nu iets doen, het zal overal pijn doen. We moeten inzien: maatregelen zijn nodig", zegt ze.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.