Houdt het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland een middelbare school? Als het aan rector Peter van der Gaag ligt wel. Maar vanzelfsprekend is het zeker niet in een gebied waar steeds minder mensen wonen.

Het aantal leerlingen op de Pieter Zeeman is de afgelopen jaren gedaald van ruim 1100 naar 900. Voor een deel komt dat door krimp, maar het komt ook door de slechte naam van de school. 40 procent van de kinderen op het eiland gaat naar een school op een ander eiland. Dus minder leerlingen door krimp en veel ouders kiezen ook nog eens voor een andere school. Het lijkt een bijna onmogelijke opgave om de school open te houden, maar rector Van der Gaag blijft positief en ziet oplossingen.

Minder klassikaal les

Zo wordt er bij de aardrijkskundeles minder klassikaal lesgegeven. "Ook worden klassen samengevoegd en leerlingen mogen zelf bepalen waar ze extra tijd in willen steken", vertelt Van der Gaag.

Een andere oplossing zoekt de rector in het samenwerken met het bedrijfsleven. "Leerlingen krijgen les bij bedrijven, zodat in het nieuwe schoolgebouw geen dure machines meer hoeven worden aangeschaft. Daarnaast zien de leerlingen waar ze in de toekomst op Schouwen-Duiveland kunnen gaan werken. Zo houdt de school een sterke binding met het eiland."

Aardrijkskunde
Bron: EenVandaag
Minder klassikaal les, maar leerlingen bepalen zelf.

20 miljoen voor school in krimpgebied

Ook Cees van den Bos, wethouder Onderwijs van Schouwen-Duiveland, vindt het belangrijk dat er in ieder geval één middelbare school behouden blijft op zijn eiland. Hij investeert zelfs nog 20 miljoen euro in de bouw van een nieuw schoolgebouw, ondanks de drastische krimp in het aantal leerlingen.

Een bodemloze put? "Nee, want als je jongeren en het bedrijfsleven op je eiland kunt houden, dan zie ik dat niet als een bodemloze put. Helemaal geen school is veel erger", zegt van den Bos.

Lees ook

'Schouwen-Duiveland zal leeglopen'

De 17-jarige Lucas maakt zich zorgen dat de school op den duur mogelijk sluit. "Dat is niet goed voor de omgeving en ook niet voor de school. Zierikzee en Schouwen-Duiveland zal dan helemaal leeglopen en alleen daarom vind ik dat de school moet blijven." Toch ziet hij ook kansen voor de school.

Lucus
Bron: EenVandaag
"Sluiting van de school zal gezinnen doen vertrekken."

De vwo'er zit namelijk in een projectgroep om mee te denken over de toekomst van de Pieter Zeeman. "Zo zijn we naar Texel gegaan. Ook een krimpgebied. We hebben gekeken hoe het daar werkt. We zijn met veel nieuwe ideeën naar huis gegaan", vertelt Lucas.

Emotionele waarde

Dat de Pieter Zeeman blijft bestaan is belangrijk voor Lucas. "Na 5 jaar op de school te hebben gezeten krijg je toch een band met de docenten en het gebouw. Het heeft een emotionele waarde voor mij, want ik ben hier opgegroeid."

Ook rector Peter heeft vertrouwen in de toekomst. "Ik hoop dat er op den duur een eind komt aan de krimp en dat de school in de toekomst weer rond de duizend leerlingen telt, net zoals vroeger."

Rector Peter van de Gaag vecht voor het voortbestaan van zijn school.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.