De recherche in Nederland is onderbezet en overbelast. Hierdoor hebben criminelen vrij spel en blijven vier van de vijf zaken liggen door gebrek aan capaciteit. De politievakbonden ACP en NPB zien dat dit probleem al jaren speelt.

Daarnaast zal het alleen maar erger worden doordat veel agenten met pensioen gaan. Ook het hoge ziekteverzuim speelt een rol. De rechercheurs die wel werken zijn vaak overbelast en daardoor ook gefrustreerd. Vakbond NPB sprak met ruim 400 rechercheurs en gooit dinsdag opnieuw de knuppel in het hoenderhok. 

Minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus vindt dat de diensten efficienter moeten werken, meer moeten samenwerken en beter informatie moeten uitwisselen.

'Wijkagent kan het niet alleen'

Dat de recherche overbelast is merken ook veel ondernemers en burgers die met criminaliteit te maken krijgen. Zo kreeg ondernemer Jenke Haverhals uit Zwanenburg te maken met overvallen, ramkraken en diefstal. Maar nog nooit werd er een zaak opgelost, aldus de ondernemer. “DNA, camerabeelden, we hebben zelfs een dief aangehouden die een week na diefstal weer in de winkel aan het jatten was. Maar deze dame stond dezelfde avond weer buiten omdat het Openbaar Ministerie haar liet gaan. De wijkagent doet zijn stinkende best maar kan het niet alleen.”

Haverhals schat de schade de afgelopen vijf jaar op zo’n € 500.000. Hij heeft lof voor de vier wijkagenten die het district Noord Haarlemmermeer bestrijken, maar vindt dat er veel te weinig gedaan wordt aan opsporing en aanhouding. Toch blijft hij trouw aangifte doen omdat dit nu eenmaal moet van de verzekering. 

Tekort aan rechercheurs 

Vakbond ACP trekt al ruim 15 jaar aan de bel over het tekort aan rechercheurs. Daarbij gaat het zowel over de kwaliteit als de kwantiteit. 

Het is niet de eerste keer dat er flinke kritiek is op de politie. In 2016 wordt er een vernietigend beeld geschetst van een incompetente organisatie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.