Een reactie van tekenfilmserie 'The Simpsons' op het vermeende racisme rond karakter Apu, kan op veel kritiek rekenen. In 2017 bracht komiek Hari Kondabolu de documentaire 'The Problem with Apu' uit. Eerder reageerden de makers van de serie daar niet op, maar een verwijzing in een aflevering van The Simpsons wordt nu slecht ontvangen.

Apiu zit al bijna 30 jaar in de tekenfilmserie, maar nu laait dankzij de documentaire, de discussie op: wordt hij racistisch neergezet of niet? "Alles rondom Apu is een 'running joke'", zegt documentairemaker Kondabolu. "En de 'running joke' is dat hij Indiaas is." De stereotypen rond het karakter zouden niet langer passen in onze huidige tijd.

The Simpsons: 'Ineens is dit politiek incorrect'

In de laatste aflevering van de serie reageerden de makers van The Simpsons met een verwijzing naar de kritiek. Dochter Lisa zegt: "Iets dat tientallen jaren werd geprezen en als niet-beledigend gold, is nu ineens politiek incorrect. Wat moet je ermee?" Daarna is een foto van Apu op haar nachtkastje te zien.

Reacties op sociale media zijn in de Verenigde Staten niet mals. Komiek Hari Kondabolu laat op Twitter weten dat The Simpons hiermee 'een steek geeft aan wat veel van ons als vooruitgang zien.'

Ook het gebruiken van het, normaal gesproken, meest liberale en uitgesproken karakter Lisa krijgt kritiek:

Er zijn ook veel mensen die het standpunt van The Simpsons verdedigen: "Het is maar een cartoon. 'Get over it.'"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.