Champagne, overnachtingen in het Amstelhotel en ongedekte declaraties. Ze lieten het breed hangen bij de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie. Onder leiding van de flamboyante voorzitter Frank Giltay, spendeerde de Raad meer dan 1.4 miljoen euro. De commissie Ruys onderzocht het exorbitante uitgavenpatroon en presenteert vanmiddag haar onderzoek. EenVandaag heeft de conclusies van het Rapport al gepubliceerd.

Op 1 januari 2013 is het een feit: de vorming van de Nationale Politie. De 26 politieregio's worden met één klap opgeheven en gaan op in één Nationale Politie. Daarmee komt er ook één overkoepelende Centrale Ondernemingsraad (COR). Voorzitter van de COR wordt Frank Giltay. 

Als het declaratiegedrag op straat komt te liggen, stelt de minister van Veiligheid en Justitie de commissie Ruys in. De commissie krijgt als opdracht te onderzoeken hoe het kon gebeuren dat de uitgaven zo uit de hand liepen. Is er wel voldoende toezicht geweest op de uitgaven van de COR? Heeft korpschef Gerard Bouman bewust een oogje dichtgeknepen en de COR in de watten gelegd om zo besluitvorming rondom de Nationale Politie te vergemakkelijken? Anders gezegd, is er “gekochte” besluitvorming? En in hoeverre was het ministerie op de hoogte van het exorbitante uitgavenpatroon van de COR

Aanleiding

In juli 2017 heeft korpschef Erik Akerboom aan Frank Giltay, toenmalig voorzitter van de COR, laten weten het voornemen te hebben om hem te ontslaan. Volgens Korpschef Erik Akerboom is er sprake van ernstig plichtsverzuim. Dat blijkt uit het intern disciplinair onderzoek van de politie, waarbij de uitgaven van Giltay en de COR  onder de loep zijn genomen. Maar waarom het voornemen tot ontslag? De bevindingen uit het onderzoek:

Dienst Curaçao
Begin mei 2016 maakt Giltay een dienstreis naar Curaçao. Ook zijn vrouw en zijn assistente gaan mee op de trip. Uit het onderzoek blijkt dat Giltay is meegedeeld dat dat niet is toegestaan. Toch gaan de partners mee. 

Voorschoten
Giltay krijgt vanaf 2011 een persoonlijk voorschot van 2000 euro per maand voor de kleine kasuitgaven van de COR. Totaal is tot aan mei 2015 58.000 euro verstrekt. Een deel van die uitgaven zijn nooit onderbouwend verantwoord. 

Creditcard 
Giltay heeft een creditcard van de Nationale Politie met een relatief hoog opnamelimiet van 10.000 euro.  Met de creditcard mag geen contanten worden opgenomen, maar dat is 33 keer gebeurd. In totaal is ruim 13.000 euro opgenomen. Sommige uitgaven zijn verantwoord met handgeschreven bonnen waarvan onduidelijk is welke prestatie is geleverd. Ook zijn er fooien verstrekt, terwijl dat verboden is. 

Drie evenementen in december 2015
In totaal regelt Giltay in die maand drie evenementen. Allereerst de kerstbijeenkomst van de Cor in Harborhouse Almere, voor leden COR en partners, inclusief een chocolade workshop. Vier dagen later is er een bijeenkomst voor de 7 leden van het dagelijks besttuur van de COR op de SS Rotterdam. Inclusief overnachting met partners en diner met entertainment. Ook wordt er een feestje gegeven in het Amstel Hotel. Wederom met overnachting, inclusief partners. De totale kosten van de drie evenementen komen neer op 84.455 euro.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.