Er is geen bewijs gevonden dat Nederland op de hoogte was van een geheime afspraak tussen de Verenigde Staten, Groot Brittannie en Frankrijk om Dutchbat in Srebrenica in 1995 geen luchtsteun te geven. Dat concludeert het NIOD, het instituut voor oorlogs, holocaust en genocide studies in haar jongste rapport. In EenVandaag reageert toenmalig minister van Defensie Joris Voorhoeve op de bevindingen.

Deze week werd bekend dat het aantal veteranen dat een claim gaat indienen tegen de staat al gegroeid is naar 180. Zij willen graag eerherstel en soms ook compensatie. Ze beschuldigen de Nederlandse overheid van nalatigheid en onzorgvuldigheid. Vandaag presenteert het NIOD een nieuw rapport over deze missie. 

De veteranen voelen zich gesterkt door de woorden van Minister van defensie Jeanine Hennis die op veteranendag zei dat de Dutchbat-missie “eigenlijk onuitvoerbaar” was.

Ronald Wentink was één van de blauwhelmen die gelegerd was in Sebrenica toen de Serven daar uiteindelijk 8000 moslimmannen vermoordden. Hij heeft zich de afgelopen 21 jaar in de steek gelaten gevoeld, en had het gevoel dat de Dutchbatters de schuld in de schoenen geschoven werd van wat er gebeurd is. Hij wil dat in de Tweede Kamer uitgesproken wordt dat de Dutchbatters niet schuldig zijn.

Zwarte bladzijde

Wat er gebeurde in Srebrenica wordt gezien als één van de zwartste bladzijdes uit de Nederlandse geschiedenis. Dutchbat werd in 1994 de Bosnische enclave gestationeerd. Daar werden ze in 1995 onder de voet gelopen door Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic. Dutchbat, en met name commandant Thom Karremans, kreeg na de gebeurtenissen veel kritiek omdat ze te weinig zouden hebben gedaan om de slachting onder moslimmannen te voorkomen.

Vandaag publiceerde het NIOD een nieuw rapport over de luchtsteun van andere landen die uitbleef toen Srebrenica ingenomen werd door de Serviers, en over de vraag of de plannen van de Serven om de enclaves in te gaan nemen bekend waren. 

In EenVandaag: een interview met Ronald Wentink. 's Middags in Radio EenVandaag reageert Joris Voorhoeve in de studio op de bevindingen in het NIOD-rapport. Hij was ten tijde van de val van Srebrenica minister van Defensie. 's Avonds reageert hij ook in EenVandaag op TV.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.