"Ik wil geen gescheld en racisme horen op het veld, dat hoort hier gewoon niet." Makram El Jaouhari is scheidsrechter bij de Amsterdamse voetbalclub AFC DWS. Hij is duidelijk: als hij fluit tolereert hij geen racisme op het veld.

Als 15-jarige arbiter is hij er tijdens zijn opleiding op voorbereid dat racisme voorkomt tijdens de wedstrijd. "Ik kan er wel mee omgaan, bij de test van de KNVB leer je ook hoe je moet handelen in dit soort situaties." En als spelers zich er toch schuldig aan maken? "Dan krijgen ze een gele of rode kaart en worden ze van het veld gestuurd."

'Hé aap, je moet scoren'

Racisme op de velden van het amateurvoetbal is een veelvoorkomend probleem. Remko de Jong is de voorzitter van de Amsterdamse voetbalvereniging en maakt regelmatig mee dat zijn vereniging te maken krijgt met racisme."Dat zijn opmerkingen die gemaakt worden door ouders die langs de kant staan te kijken naar de kinderen op het veld. 'Pak je kameel en rot op naar je eigen land', zei iemand laatst."

Lees ook

Ook Makram heeft het een keer meegemaakt bij een wedstrijd die hij floot. "De trainer was heel boos en begon te schelden. 'Hé aap, je moet wel even gaan scoren', zei hij tegen één van de spelers. Je wil gewoon dat dit stopt."

Uitspreken tegen racisme

De KNVB presenteert samen met het kabinet een plan om racisme in het voetbal tegen te gaan. Voorzitter De Jong vindt dat de voetbalbond zich veel sterker moet uitspreken tegen racisme. "Maak bijvoorbeeld borden langs het veld: 'De KNVB zegt nee tegen racisme', of draag badges met 'Nee tegen racisme'. Draag veel meer uit dat je hier als organisatie tegen bent."

En als er toch gediscrimineerd wordt op het veld? "Dan staak ik de wedstrijd en loop van het veld af. Het bestuur neemt het dan over en spelers krijgen een boete of mogen niet meer spelen", zegt Makram. "Racisme moet gewoon stoppen."

Reportage: bij DWS doen ze er alles aan om racisme uit te bannen op het veld

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.