De controle door gemeentes op veehouderijen in de provincie Noord-Brabant schiet ernstig tekort. Dit blijkt uit een rapport van de provincie die onderzoek deed naar het toezicht door vijftien Brabantse gemeentes. Men keek onder andere naar de hoeveelheid dieren, ammoniakuitstoot en hoe vaak er gecontroleerd werd.

Steekproef

In de steekproef van de provincie zijn twee bedrijven per gemeente onderzocht. Ook is uitgezocht of de technische voorzieningen goed werken en of de stalsystemen kloppen met de uitgegeven vergunningen.

Onvoldoende toezicht door vier van de vijf gemeenten

Twaalf van de vijftien gemeenten hielden gebrekkig toezicht. Bij sommige bedrijven was de laatste controle dertien jaar geleden. De gemeenten reageren verrast op de uitkomst. Een aantal herkent zich niet in de conclusies of vindt dat de toelichting ontbreekt waarom ze niet goed toezicht zouden houden.

Reacties gemeenten

Zo laat Deurne weten dat zij de controle op slechts twee van de 400 bedrijven in hun gemeente niet representatief vinden. De gemeente Werkendam herkent zich niet in de kritiek van de provincie dat ze te weinig toezicht zouden houden. Gemeente Hilvarenbeek wil wel meer toezicht houden, maar dan moet ze meer capaciteit krijgen.

Anne-Marie Spierings, verantwoordelijk gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant legt vanavond in de uitzending uit waarom juist hier naar gekeken is.  

Lees hier het hele rapport: