Demonstraties tegen de hoge brandstofprijzen in Frankrijk lopen behoorlijk uit de hand. Mensen gekleed in gele hesjes werpen wegblokkades op, stichten brand en vernielen etalages en bushokjes.

Wat begon als een vreedzaam protest tegen de brandstofprijzen is uitgegroeid tot een bredere beweging, die steeds gewelddadiger wordt. De 'gele hesjes' behoren naar eigen zeggen tot de sociale onderklasse.

Lees ook:

'De onderklasse' is ontevreden

De protestbeweging is ontstaan na een oproep van Jacline Mouraud, een Française die via Facebook mensen opriep om de straat op te gaan. Die video werd breed opgepakt en is inmiddels al ruim 6 miljoen keer bekeken. Mouraud wordt nu wel bestempeld als 'moeder van de gele hesjes'. Met haar oproep als inspiratie is de protestbeweging inmiddels veel breder geworden. De gele hesjes staan steeds meer voor de algemene ontevredenheid over de Franse regering.

"De directe aanleiding zijn de hoge brandstofprijzen en de verhoging van de belasting op brandstof. Maar dat is eigenlijk niet meer dan de druppel die de emmer deed overlopen", vertelt Daan Kool, Frankrijk-correspondent voor de Volkskrant. "Het is een totale uiting van onvrede van mensen die te weinig geld overhouden in hun portemonnee. Mensen in de voorsteden voelen zich genegeerd door Macron."

Spontaan burgerprotest

Omdat allerlei mensen zich bij de protestbeweging hebben gevoegd, is het doel ervan veel breder geworden. De huidige eisen zijn het terugdraaien van de belastingen, maar ook het opstellen van een soort burgerraad, waarin gewone Fransen bij het regeringsbeleid worden betrokken.

Een opvallend punt aan het protest is de organisatie ervan. "Meestal nemen vakbonden het voortouw, en dat is nu niet het geval", vertelt Daan Kool. "Het is een spontaan burgerprotest dat via social media ontstond. Er is een gebrek aan structuur en centrale leiding." Lang was onduidelijk met wie president Macron zou moeten gaan praten. Inmiddels zijn wel acht woordvoerders naar voren geschoven, die dit op zich kunnen nemen. Toch blijft de beweging benadrukken dat ze geen centrale leiders hebben.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.