Prinses Margriet en haar man, Mr. Pieter van Vollenhoven, blijken sinds 2006 gebruik te maken van een fiscale constructie. De zus en zwager van Koningin Beatrix minimaliseren zo de erfbelasting voor hun kinderen en kleinkinderen. Via een stichting, Stichting Royale, wordt de erfbelasting van 20 procent voor de kinderen en 36 procent voor de kleinkinderen omzeild. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft laten weten dat er niets mis is met de constructie.

Het nieuws komt op de dag dat staatssecretaris Weekers van Financiën na een vergadering met zijn EU-collega's in Dublin bekend maakte dat Nederland zich zal aansluiten bij het initiatief van de vijf grootste EU-landen om belastingfraude en belastingontwijking intensiever aan te pakken. Volgens Weekers is het een actueel thema "zeker in de tijd waarin van iedereen wordt gevraagd de broekriem aan te halen."

EenVandaag-redacteur Jan Born schreef een paar jaar geleden een blog, naar aanleiding van een eerder verhaal rond belastingontwijking bij de Koninklijke Familie: "Geachte Beatrix Wilhelmina Armgard van Oranje Nassau, Graag zou ik tijdelijk een postbusje bij U willen stallen op het adres Noordeinde 68 te Den Haag." Lees de rest van het blog hier.