Ooit was hij een gevierd bedrijvendokter, nu is hij hoofdverdachte in een vermeend corruptieschandaal. Morgen begint het mega-proces tegen ondernemer Joep Van den Nieuwenhuyzen. Justitie verdenkt hem onder andere van het omkopen van oud-directeur Willem Scholten van het Havenbedrijf Rotterdam. Het havenschandaal waarin miljoenen verloren gingen. In EenVandaag een portret van de hoofdverdachte. We spreken met financieel onderzoeksjournalist Eric Smit die de zaak volgt.

En met Theo Co?kun, voormalig fractievoorzitter van de SP in de Rotterdamse gemeenteraad. Hij zat in de gemeenteraad van 1998 tot 2010 en maakte de opkomst en neergang van Van den Nieuwenhuyzen vanuit de Rotterdamse politiek mee. Coskun zat ook in een speciale onderzoekscommissie (Commissie Onderzoek Rekeningen) in de raad die het havenschandaal, waarin Van den Nieuwenhuyzen een hoofdrol speelde, onder de loep nam.

Morgen begint de strafzaak tegen Van den nieuwenhuyzen. Justitie verdenkt hem van het plegen van valsheid in geschrifte, faillissementsfraude, omkoping, meineed en verduistering. Sinds 2004 loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar de ondernemer vanwege vermeende omkoping van Willem Scholten van het Havenbedrijf Rotterdam. Van den Nieuwenhuyzen deed eind jaren negentig als eigenaar van de RDM-werf zaken met het Havenbedrijf.

Op de werf fabriceerde hij defensievoertuigen, maar dat bedrijf kwam in financiele problemen. In de zomer van 2004 bleek dat Van den Nieuwenhuyzen in het diepste geheim garanties had gekregen van oud-havendirecteur Scholten voor een totaalbedrag van 180 miljoen euro. Achteraf bleek hij Scholten daar geen bevoegdheid voor te hebben. Scholten werd ontslagen en de banken bleven zitten met een strop van 100 miljoen euro.