Politievakbond ACP wil dat er een verbod komt op de verkoop en het bezit van nepwapens. Volgens de politiebond kunnen nepwapens tot levensgevaarlijke situaties leiden doordat ze vaak moeilijk te onderscheiden zijn van echte wapens. Dit gebeurde in de afgelopen maanden nog in Voorburg, Zoetermeer en Eindhoven.

“Wij pleiten ervoor om alle voorwerpen die ook maar enigszins lijken op een wapen, te verbieden”, zegt Erwin Koenen, vicevoorzitter van politievakbond ACP. “Van die rare uitzonderingen dat het speelgoed is en dat het dan wel mag, daar moeten we ook mee stoppen. Want in de praktijk is dat onderscheid tussen en nep en echt wapen gewoon niet te maken door onze politiemensen.”

Het overkomt politieagent Arthur van der Vlies onlangs in Rotterdam. Met een collega gaat hij af op een melding van twee mannen met een vuurwapen. “Ik sta met getrokken vuurwapen en ik roep hem aan: ‘Laat je wapen vallen, politie! Bij iedere verdachte beweging wordt geschoten.’ En als ik dat voor de tweede keer doe, draait hij zich om en besef ik me dat ik mijn vuurwapen richt op een jonge gast.” De jongen blijkt 14 te zijn en heeft een neppistool, maar de agenten hebben dit te laat door. “Wij horen onze wapens als het niet nodig is, niet te richten op kinderen.”

Meer incidenten met nepwapens

Ondanks vele politie campagnes in de laatste jaren lukt het maar niet om het bezit van nepwapens terug te dringen. Ook vandaag start er een speciale campagne waarin de politie waarschuwt voor het gevaar van nepwapens. “De vorige campagne in 2016 had impact, maar op de langere termijn zakt dat weg,’ zegt politie woordvoerder Wendy Gehrmann.

De politie laat weten dat er op landelijk niveau een daling is geweest in het aantal in beslag genomen nepwapens. Maar in vier politie-eenheden is dit aantal in 2017 juist toegenomen ten opzichte van 2016. Het gaat om Rotterdam, Amsterdam, Noord-Nederland en Limburg. Zorgen gaan ook uit naar het aantal recente incidenten met nepwapens: in de eerste vijf maanden van 2018 telde de politie al 350 incidenten – meer dan het jaar ervoor.

‘Geen reden om te stoppen met verkoop nepwapens’

In Europa is het sinds 2011 toegestaan een speelgoedwapen te hebben met een speciaal keurmerk. De speelgoedwapens mogen ook verkocht worden in winkels en online webshops. Webwinkel bol.com laat aan EenVandaag weten dat zij speelgoedpistolen blijven verkopen tenzij dit volgens de wet verboden is. “Er is op dit moment voor ons nog geen reden om voor speelgoedpistolen hierin een uitzondering te maken en te stoppen met de verkoop.”

Als het aan politievakbond ACP ligt, kan een verbod op nepwapens er niet snel genoeg komen. “Het moment dat het een keer echt misgaat en er slachtoffers vallen en dat de politie de schuld krijgt, dan gaan we roepen: ‘Dit hadden we kunnen voorkomen.’”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.