Nederlanders bewaken huis en haard steeds vaker met camera’s. En de politie kijkt graag mee. Toch vindt de politie het onnodig om registratie van de camera's verplicht te stellen, zoals de bonden willen.

Het AD meldt dat Nederlanders steeds vaker kiezen voor camerabewaking. Webwinkel Bol.com ziet dit jaar een verdubbeling van de verkoopcijfers, online shop CoolBlue merkt dat mensen steeds geavanceerdere en kostbare sets kopen ‘met twee of meer camera’s’. In totaal telt Nederland naar schatting anderhalf miljoen bedrijfs- en privécamera’s.

Nationale Politie kijkt graag mee met particuliere beveiligingscamera’s

De Nationale Politie is blij met deze ontwikkeling. "We vragen consumenten en ondernemers zich ook bij ons aan te melden voor het project ‘Camera in Beeld’. Dan komen ze in een grote databank terecht. Op die manier weten we waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’," vertelt Bart Willemsen van de Nationale Politie. 

‘Ik vraag mij af of je het verplicht registreren van een beveiligingscamera wel moet afdwingen’

Willemsen vraagt zich af of je dat zou moeten verplichten, zoals de bonden willen. "Het is inderdaad belangrijk dat er zoveel mogelijk camera's bij ons bekend zijn. Maar de organische groei is op dit moment al erg groot, dus ik vraag me af of je het wel moet afdwingen."  Het aantal geregistreerde camera’s steeg snel, van 100.000 in oktober 2016 naar bijna 200.000 nu, slechts twintig maanden later.

Zowel ondernemers als particulieren zetten camerabeelden steeds vaker op social media om dieven op te sporen. Zoals het Arnhemse restaurant Chico's Place. Daar werd twee weken geleden, voor de vierde keer, de goede doelen-pot gestolen. Eigenaar Chico Uyar en zette de bewakingsbeelden op Facebook, waar het inmiddels flink gedeeld wordt. "Ik hoop dat we hem op deze manier op kunnen sporen," aldus Uyar.

Willemsen vindt het geen goed idee dat bewakingsbeelden worden verspreid via social media. "Het verspreiden van dit soort beelden is voorbehouden aan de politie en het openbaar ministerie. Het is niet ongevaarlijk om beelden te verspreiden. Je loopt bijvoorbeeld het risico tot persoonsverwisseling," legt hij uit. 

Volgens Rejo Zenger van Bits for Freedom is het verplicht registreren van camera's geen goed idee. Waar leg je de grens? We leveren al veel in qua privacy. En wat je inlevert, krijg je nooit meer terug. Er is volgens hem namelijk nog nooit een maatregel teruggedraaid.