Het aantal incidenten tegen raadsleden in de vorm van dreigbrieven, woedende mails en scheldpartijen op social media is de laatste jaren enorm toegenomen. De meeste raadsleden doen echter geen aangifte bij de politie. Ze vinden het helaas “erbij horen”, halen hun schouders op en gaan door.

Maar als ze aangifte willen doen stuit een groot aantal van hen op onbegrip bij de politie. Agenten weten geen raad met volksvertegenwoordigers die bij hen aan de balie staan. Ook in gemeentehuizen weet men vaak niet hoe om te gaan met bedreigde volksvertegenwoordigers. Veel gemeenten hebben zelfs geen protocol wat te doen als raadslid X of Y bedolven wordt onder haatmails. 

In EenVandaag spreken we John Bijl van het Periklesinstituut. Het instituut deed onderzoek in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en komt met aanbevelingen.

Ook spreken we met raadslid voor D66 in Utrecht Arjan Kleuver. Hij heeft veiligheid in zijn portefeuille en vindt dat er meer gedaan moet worden om de veiligheid van raadsleden te waarborgen. 

EenVandaag maakte eerder een reportage over mensen met een publieke taak die bedreigd worden. Kijk hier het item terug over bedreigde wethouders:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.