Een foto uit 2001 van de Canadese premier Trudeau met een bruin geschminkt gezicht zorgt voor ophef. CDA-prominent Ger Koopmans: "Politici kunnen niet de hele dag bezig zijn met oude foto's die opduiken."

De provinciebestuurder en het oud-kamerlid Ger Koopmans doet al jaren mee aan de carnavalsoptocht in het Limburgse Velden. "Verkleden hoort erbij. Dat is carnaval."

Carnaval met vaseline en Poetin

Koopmans was in 2014 verkleed als de Russische leider Vladimir Poetin met ontbloot bovenlijf. In dat jaar speelde dat Poetin homo's niet welkom zou heten op de Olympische Spelen in Sotsji.

Koopmans, zelf homo, vertelt: "Mijn vrienden bedenken altijd wat het gaat worden en ik moest Poetin zijn. Het was wel koud, maar ik was fijn ingewreven met vaseline en met een paar biertjes op ging het wel. Een uurtje van tevoren was ik nog even naar de sportschool gegaan."

Half Nederland door

Volgens Koopmans kreeg hij alleen maar leuke reacties tijdens de optocht: "In het dorp kennen ze me. Daar vonden ze het prachtig. Maar ik geloof dat Alexander Pechtold in Limburg op campagne was en er vervolgens in een talkshow iets over heeft geroepen en, hups, toen ging het half Nederland door."

Spijt heeft Koopmans niet: Carnaval is voor de gek houden, juist de machthebbers moeten we op de hak nemen."

CDA'er Koopmans in Radio EenVandaag over zijn 'ophef'.

Trudeau

De CDA-er vindt wel dat je moet blijven nadenken over wat je doet, ook in je privéleven. "Dat geldt voor politici en voor alle burgers." Over het schminken van Trudeau: "Ik kan niet helemaal inschatten hoe gevoelig deze kwestie in Canada in 2001 al lag, maar je kunt niet voorspellen wat 18 jaar later de norm is."

"Politici kunnen niet de hele dag mee bezig zijn met oude foto's die opduiken. Ik denk dat er in Nederland heel wat politici Zwarte Piet hebben gespeeld", zegt Koopmans.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.