Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde en hebben daarom ook andere gezondheidsproblemen. Het klinkt voor de hand liggend, maar toch is er een alliantie opgericht om dit onderwerp nog meer onder de aandacht te brengen, ook bij medisch specialisten.

Deze alliantie vindt dat dokters veel meer rekening zouden moeten houden met het feit dat vrouwen andere gezondheidsproblemen hebben dan mannen. Behalve unieke medische problemen, verlopen ook veel ziektes bij hen anders dan bij mannen. 

Bewust van verschillen

In Radio EenVandaag een gesprek met Jannet Vaessen, algemeen directeur van vrouwennetwerk WOMEN Inc. en initiatiefneemster van de Alliantie Gender & Gezondheid. Zijn artsen zijn zich niet genoeg bewust van de verschillen?  

Ook spreken we geneeskundestudenten van de Universiteit Utrecht over de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Bikini-visie

Om 16.05 uur spreken we met Bart Fauser, gynaecoloog en hoogleraar voortplantingskunde aan het UMC Utrecht. Ook hij vindt dat we af moeten van de bikini-visie. Specifieke gezondheidszorg bij vrouwen is vooral toegespitst op de geslachtsdelen, terwijl vrouwen andere zorg nodig hebben voor bijna alles. Morgen spreekt Fauser op een bijeenkomst over de overgang, om gendersensitieve zorg onder de aandacht te brengen. Deze bijeenkomst maakt deel uit van de campagne WOMEN Inc. 

Ook spreken we met Ingeborg Beugel, maakster van de documentaire UITGEBLOE(i)D? 

Gesprek Fauser en Beugel