In zee, meren, plassen en rivieren zijn dit jaar tot nu toe veertien mensen verdronken. Dit weekeinde waren het vijf Polen die om het leven kwamen:  onder meer in Horst (Limburg), Callantsoog (Noord-Holland) en het Haarlemmermeerse bos.

Naast het mooie zomerweer lijkt er nog een andere oorzaak te zijn: Oost-Europeanen kunnen kennelijk minder goed zwemmen, of zijn minder op de risico's bedacht. Volgens directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland ontbreekt het in veel Oost-Europese landen aan een zwemcultuur waarmee mensen van jongs af aan vertrouwd worden gemaakt.

In EenVandaag is Janusz Wolosz, de eerste secretaris van de Poolse ambassade, te gast in de studio. Daarnaast de directeur van de Nederlandse Reddingsbrigade, Raymond van Mourik en een reddingswerker in Callantsoog die gisteren bij de zoekactie betrokken was.

Met het langzaam verdwijnen van het schoolzwemmen dreigt ook in Nederland een generatie op te groeien die minder goed kan zwemmen, zegt Van Mourik. EenVandaag maakte daarover een reportage, die rechtsbovenaan deze pagina is terug te zien.

Discussie over verdwijnen schoolzwemmen