Met kleurrijke en glimmende snippers die met een knal rondvliegen, lijken het leuke accessoires voor een feest: de confettikanonnen. Nederlandse winkelketen Hema kreeg de laatste dagen op social media echter kritiek over hun confettikanon, omdat de snippers niet van papier, maar van het veel milieuonvriendelijkere plastic zijn. Een petitie tegen plastic confetti heeft inmiddels duizenden handtekeningen.

 

Tom Roes deelde een foto van een stuk gras bezaaid met snippers uit het confettikanon. Roes maakt zich zorgen om het moeilijk verteerbare plastic. “Duizenden deeltjes die in de natuur terecht komen, en daar voor de komende honderden jaren blijven”, schrijft Roes in zijn bericht. “Dit kan allemaal terecht komen in de magen van vogels en andere dieren. Niet echt een feestelijke gedachte.”

Plastic confetti maakt deel uit van ‘plastic soep’

Roes laat weten dat hij meerdere plekken in het park zag die vol lagen met confetti. Hij kan goed begrijpen dat mensen geen zin hebben om elk stukje op te gaan ruimen. Daarom vraagt Roes de winkelketen om het plastic zo snel mogelijk te vervangen door papier.

 

Roes lijkt niet de enige te zijn die zich zorgen maakt: naast dat zijn post vaak is gedeeld of beaamt, is er sinds een paar maanden een petitie gaande om plastic confetti te verbieden. Volgens de website van de petitie zijn de plastic confetti nog maanden na een festiviteit op straat te vinden. “Ze blijven voor altijd in het milieu achter en maken eenmaal in het water deel uit van de plastic soep”.

 

Volgens de petitiewebsite zijn er meer dan genoeg biologisch afbreekbare alternatieven, zoals papier en rijst.

 

‘Milieuvriendelijke vervanging komt pas in 2019’

Hema heeft gereageerd op de ophef omtrent de confetti: “We zijn al geruime tijd bezig met een milieuvriendelijke vervanging van de inhoud van de confettikanon. We verwachten dit in 2019 in de winkels te hebben. Tot die tijd zullen we op onze website en op de verpakking van het huidige product duidelijker communiceren over de risico’s van buiten gebruik.” 

 

Roes reageerde daar op zijn beurt weer op door zijn andere tegenstanders op te roepen confettikanonnen af te schieten in de Hema-winkels, in de hoop dat ze dan wel iets gaan doen.