Al maanden wordt er onderhandeld over een nieuw pensioenstelsel. De onderhandelingen behelsden tot nu toe nog het poldermodel. Nu er nog geen akkoord is bereikt, zou het kabinet achter de schermen aan een alternatief plan werken. Zónder de vakbonden en werkgevers.

Vorig jaar riep het kabinet werkgevers en vakbonden op om met een nieuw akkoord te komen. Dat is nog steeds niet gelukt. Als de onderhandelingen in elkaar klappen, kan het eigen plan van het kabinet worden gezien als oorlogsverklaring aan de polder. Dit zegt Martin Visser, journalist bij de Financiële Telegraaf. Het poldermodel houdt in dat werkgevers, vakbonden en de overheid samen onderhandelen over werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden.

LEES OOK:

'Dreigement in onderhandelingen'

Een zelfstandig opgesteld pensioenplan is volgens Martin Visser deels een dreigement van het kabinet in de onderhandelingen van de polder. "Het kabinet zou dit plan kunnen gebruiken als laatste middel om werkgevers en de vakbonden tot een akkoord te dwingen."

Tot nu toe doen alle betrokken hun best om er wel uit te komen. Dit gaat dan om het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de vakbonden en werkgevers. "Ze blijven onderhandelen om tot een oplossing te komen omdat iedereen ermee heeft te maken."

Einde van poldermodel?

Nu het lijkt alsof het kabinet voor een eigen mogelijke oplossing gaat, blijft de vraag of het poldermodel nog kan blijven bestaan. "Ik vraag me af wat de meerwaarde van het poldermodel is als het vooral vertraging in de onderhandelingen oplevert", zegt Martin Visser.

Wat voor alle partijen vast staat is dat het pensioenplan moet veranderen. "Van veel ouderen wordt het pensioen niet verhoogd. Jongeren betalen nu te veel premie en hebben geen vertrouwen meer in het systeem. Om het vertrouwen terug te kunnen krijgen moet er snel iets veranderen."