Mark Rutte dreigde in 2012 uit de eurozone te stappen, zo valt te lezen in het boek van Europees president Herman van Rompuy ‘Europa in de storm’. Politiek Den Haag staat op z’n achterste benen en de PVV en SP willen de Tweede Kamer dan ook direct terug laten komen van reces om over de kwestie te debatteren. 

Vrijwel alle andere partijen willen in elk geval opheldering van de premier over de uitspraken, die de premier overigens zelf ontkent. Maar speelt het ter discussie stellen van de Euro Mark Rutte en zijn VVD wellicht in de kaart richting de Europese verkiezingen?

Hoe de uitspraken van Rutte te interpreteren? Daarover praten we met Mathieu Segers, onderzoeker Europese Integratie van de Universiteit Utrecht.

Ook Gijs Rademaker van het Opiniepanel is aangeschoven bij Radio EenVandaag. De belangrijkste resultaten van een onderzoek onder de deelnemers van het panel:

Minder bevoegdheden, maar niet uit de euro

Een meerderheid (59%) van de 22.500 deelnemers is kritisch over de EU, ze vinden dat er minder bevoegdheden naar Europa moeten. Maar er is een minderheid (31%) die zegt dat we ook echt uit de euro moeten stappen.

Een meerderheid (55%) vindt dat we NIET uit de euro moeten stappen. Want 51 procent denkt ook dat de euro wel goed is voor de Nederlandse economie.

Alleen PVV-stemmers willen uit euro, VVD-stemmers niet

Alleen van de PVV-stemmers (2012) zegt een meerderheid (81%) dat we uit de euro moeten. De VVD-stemmers zeggen euro behouden, zes op die tien (62%) willen dat. Een kwart (24%) van de VVD-stemmers wil wél uit de euro. Verder zijn VVD-stemmers wel verdeeld over de EU. Zo zegt 36 procent dat de EU Nederland over het algemeen meer voor- dan nadelen oplevert, maar zegt 43 procent juist van niet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.