Op social media wordt woedend gereageerd op uitspraken die pedoactivist Nelson deed in het programma Danny op Straat. Hij vindt dat kinderen van 2 jaar zelf kunnen beslissen of ze seks willen. Ook pedofielen zijn kwaad over de uitlatingen van Nelson.

Ben Kirssen (niet zijn echte naam) voelt zich seksueel aangetrokken tot kinderen, maar praktiseert dit niet. Hij kan zich totaal niet vinden in de uitlatingen van Nelson. "Ik ben er enorm van geschrokken. Zijn mening is abject en radicaal. Als je denkt dat een kind van 2 kan beslissen of die seks wil, omdat die ook kan beslissen of die een ijsje wil, dan heb je het niet begrepen."

info

Het verschil tussen pedofilie en pedoseksualiteit

Stop it Now! biedt ondersteuning aan mensen die zich zorgen maken over hun eigen seksuele gevoelens of gedrag naar minderjarigen en hun naasten. Op hun website geven ze uitleg over het verschil tussen pedofilie en pedoseksualiteit:

Een pedofiel is een volwassen persoon met seksuele gevoelens voor kinderen die nog geen secundaire geslachtskenmerken vertonen (verlaging stem, haargroei, borstontwikkeling,...) Hierbij wordt vaak uitgegaan van kinderen onder de leeftijd van 13 jaar. Een pedoseksueel is een persoon die seksuele handelingen verricht met kinderen die nog geen secundaire geslachtskenmerken vertonen. Het verschil zit dus in het wel of niet handelen naar deze seksuele interesse.

Pedofilie wordt vaak verward met pedoseksualiteit. Het ervaren van pedofiele gevoelens is niet strafbaar, het verrichten van pedoseksuele handelingen wel.

'We hebben hem de chatruimte uitgegooid'

Volgens Ben worden de opvattingen van Nelson onder pedofielen niet breed gedeeld. "Er zijn tientallen pedofielen die seks met kinderen willen legaliseren. Maar er zijn er duizenden die dit niet willen."

Ben kende de extreme opvattingen van Nelson al langer. Als beheerder van de website pedofilie.nl blokkeerde hij hem anderhalf jaar geleden: "Wij hebben een chatruimte voor pedofielen, waar informatie en steun aan elkaar wordt gegeven. De reacties van Nelson werden steeds extremer en gingen op een gegeven moment over de grens. Toen hebben we hem de chat uit gegooid."

'Waarom zenden we dit uit?'

Hij begrijpt niet waarom Omroep NTR ervoor koos Nelson aan het woord te laten in de uitzending van Danny op straat. "Waarom zenden we dit uit? De zaak wordt opgehitst en geeft een verkeerd beeld over pedofielen. Deze uitzending bemoeilijkt het gesprek over pedofilie."

"Het gesprek zou moeten gaan over preventie van misbruik en de vraag: waar moeten jongeren die pedoseksuele gevoelens hebben heen? Met wie kunnen ze in gesprek? Dit soort berichten maken het moeilijker voor jongeren om het gesprek hierover aan te gaan. Dat maakt me kwaad."

Ellen Janssen (forensisch psycholoog en teambegeleider bij Stop it Now) en pedofiel Ben Kirssen (niet zijn echte naam) in de radiouitzending van EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.