Wooncorporaties moeten zorgen voor voldoende betaalbare en toegankelijke huizen, maar zijn niet verplicht die te verduurzamen. Kamerlid Smeulders (GroenLinks) wil dat dit verandert. "Woningcorporaties moeten echt startmotoren zijn voor verduurzaming."

De Tweede Kamer evalueert binnenkort de Woningwet die 5 jaar geleden is ingevoerd. GroenLinks vindt dat de wet aangepast moet worden. De belangrijkste taak van woningcorporaties is nu het bouwen van betaalbare woningen voor mensen met een smalle beurs, maar daar moet volgens de oppositiepartij verduurzaming bijkomen.

'Raar dat verduurzaming geen kerntaak is'

Wat GroenLinks betreft wordt verduurzaming van huizen een wettelijke kerntaak. GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders in Radio EenVandaag: "Op dit moment hebben woningcorporaties een aantal kerntaken. Ze moeten zorgen voor betaalbare huizen, voldoende huizen en toegankelijke huizen. Verduurzaming is geen kerntaak en eigenlijk is dat heel raar, want partijen van links tot rechts zijn het erover eens dat we klimaatverandering moeten tegengaan en dat we het Klimaatakkoord van Parijs moeten halen.

Woningcorporaties moeten volgens hem 'echt startmotoren zijn voor die verduurzaming'. Het maakt wat Smeulders betreft nu te veel uit bij welke woningcorporatie je zit omdat verduurzaming geen wettelijke taak is.' Uit onderzoek van de Woonbond bleek vorig jaar dat acht op de tien huurwoningen slecht geïsoleerd is. Zo hebben veel huizen nog enkel glas.

Lees ook

Afschaffing verhuurdersheffing

Het is onduidelijk hoeveel verduurzaming van huurwoningen gaat kosten, maar Smeulders schat dat het om enkele honderden miljoenen per jaar gaat. Het GroenLinks-Kamerlid pleit voor afschaffing van de verhuurdersheffing, maar zo lang die nog bestaat moet die heffing ook ingezet worden om sociale huurwoningen te verduurzamen.

Het kabinet heeft besloten tot een korting van 100 miljoen euro op de verhuurdersheffing die 1,7 miljard euro bedraagt. Smeulders noemt dat 'een fooi'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.