Het mooie weer brengt ook nadelen met zich mee. Teken worden door de hogere temperaturen namelijk steeds actiever. Dit zorgt voor een verhoogd risico op de ziekte van Lyme omdat Nederlanders massaal de natuur intrekken. Zo kunnen zij makkelijk ten prooi vallen aan de parasieten, die zich graag tegoed doen aan menselijk bloed.

De cijfers liegen er niet om, het aantal Lymepatiënten blijft flink toenemen. In twintig jaar tijd is het aantal patiënten verviervoudigd. Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Afgelopen jaar alleen al zijn er 27.000 gevallen bijgekomen. In 2014 was er een toename van 25.000.

info
clock 16-04-2018 13:57

De ziekte van Lyme is een bacteriële infectie die wordt overgebracht door teken. Een tekenbeet kan gevolgen hebben voor het zenuwweefsel, gewrichten, huid en hart. Dit wordt veroorzaakt door de Borreliabacterie die de parasieten met zich meedragen.

Week van de Teek

Per jaar lopen gemiddeld 1,3 miljoen Nederlanders een tekenbeet op. In 2017 gingen 91.000 van hen met klachten naar de dokter en in 27.000 van de gevallen werd daadwerkelijk Lyme geconstateerd. Lang niet iedereen wordt dus ziek, maar het is belangrijk dat de symptomen tijdig worden herkend. In de Week van de Teek wordt extra aandacht besteed aan de boosdoeners, die de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken.

Teken houden zich overal in de natuur op. Ze zitten in het bos, de duinen, parken en ook in eigen tuin. De kleine parasieten zijn dol op menselijk bloed, maar ook huisdieren zijn vaak slachtoffer van de beestjes. De teken gaan op zoek naar warme plekken op het lichaam en bijten zich vast in liezen, knieholtes, oksels, bilspleten, achter oren en rond haargrenzen. Het is daarom belangrijk om deze plekken goed te controleren.

KIJK & LEES OOK

Als je een teek hebt moet het beestje zo snel mogelijk van de huid worden verwijderd. Daarnaast is het belangrijk om de plek waar de teek zich heeft vastgebeten goed in de gaten houden. Als zich een ring- of vlekvormige uitslag voordoet, wordt aangeraden om een bezoek te brengen aan de huisarts.

EenVandaag ging in 2013 langs bij Gerard de Bruin, chronische Lyme-patiënt.

KIJK & LEES OOK

Het Lymeziekte-expertisecentrum roept mensen met symptomen op om zich te melden via TekenRader. “Wij willen begrijpen waarom sommige volwassenen en kinderen klachten houden en anderen niet", zegt RIVM-onderzoeker Kees van den Wijngaard. “Daarmee laten ze meteen aan andere bezoekers van de site zien waar in Nederland op dit moment tekenbeten worden gemeld."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.