Van olifanten is bekend dat ze mensen na tientallen jaren kunnen herkennen. Maar geldt dat ook voor paarden? Volgens de Noord-Ierse acteur Liam Neeson wel. In 2014 speelde hij met een paard in de film 'A Milion ways to die in the West' en deze maand kwam hij het paard opnieuw tegen. “Je gelooft het niet, maar hij hinnikte toen hij me zag. Hij herinnerde mij,” aldus Neeson in een interview met de New York Post.

Volgens Ellen Roelfsema van de Paardenkliniek aan de Universiteit Utrecht kunnen paarden mensen inderdaad herkennen: “Op basis van bijvoorbeeld de stem, de geur of het gezicht kunnen paarden mensen identificeren. Paarden kunnen bijvoorbeeld foto’s en stemmen herkennen, blijkt uit onderzoek.” Het is hierbij wel belangrijk dat mensen een band hebben opgebouwd met paarden, doordat ze het paard eerder geborsteld of getraind hebben.

Specifieke personen herkennen

De vraag is echter of paarden ook na meerdere jaren specifieke personen kunnen herkennen. Roelfsema antwoordt ook op die vraag bevestigend: “Veel onderzoek is daar niet naar gedaan, maar wat we wel weten is dat paarden in elk geval na acht maanden nog personen herkennen aan hun stemgeluid, geur en gezicht.

Dit duidt erop dat hun geheugen goed werkt, dus alles wijst erop dat ook na meerdere jaren mensen herkend kunnen worden door paarden.

'Paarden zijn net als mensen'

Springruiter Ben Schröder weet uit eigen ervaring hoe goed het geheugen van paarden is: “Ik heb met veel paarden intensief gewerkt en sommige heb ik een aantal jaren geleden verkocht. Die zijn naar de Verenigde Staten gegaan. Toen ik ze jaren later opzocht voelden zij zich direct weer op hun gemak bij mij.”

Volgens de ruiter verschilt de band met een paard niet veel met die van mensen. "Een band met een paard is voor het leven." Als je een paard jaren later weer opnieuw ziet, zijn er een aantal aanwijzingen waardoor je weet dat het paard je herkent: “Dan geven ze kopjes, gaan ze hinneken en snuiven ze aan je." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.