Een groep asielzoekers zorgt in Ter Apel voor steeds meer overlast. Daarom worden er maatregelen genomen. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft aangekondigd dat er meer politie zal komen en vluchtelingen die overlast veroorzaken een gebiedsverbod krijgen.

Dorpen en steden in de buurt van de grote opvanglocatie Ter Apel krijgen de laatste tijd steeds vaker te maken met zakkenrollers, alcoholmisbruik, diefstallen en agressief gedrag. Het gaat om onder andere Oude Pekela, Delfzijl en Groningen. De groep die voor de overlast zorgt bestaat grotendeels uit asielzoekers die uit landen komen die als veilig bekend staan, zoals Marokko, Algerije en Oost-Europese landen. Zij zullen geen verblijfsvergunning krijgen, maar omdat ze wel een aanvraag doen, worden ze tijdelijk opgevangen in Nederland.

Vertrekpremie

Eén van de redenen voor de komst van een aantal asielzoekers uit veilige landen is mogelijk de vertrekpremie die mensen krijgen als ze worden uitgezet. Deze premie kon oplopen tot 1950 euro. Op 15 november maakte staatssecretaris Dijkhoff bekend deze ‘oprotbonus’ per direct te schrappen voor asielzoekers van Noord-Afrikaanse afkomst.

De wil om iets te veranderen aan het misbruik van de asielprocedure is er bij de staatssecretaris: 'Ik wil met allerlei maatregelen die de wet biedt ervoor zorgen dat de mensen die rond het azc wonen en bijdragen aan de opvang van echte vluchtelingen, geen last hebben hebben van deze mensen, die de asielprocedure misbruiken', zegt Dijkhoff tegen RTV Noord.

In EenVandaag kijken we in Ter Apel hoe de situatie is. Ook spreken we met burgemeester Leontien Kompier van de gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt. Adjunct-directeur van Vluchtelingenwerk Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk geeft in de studio zijn visie op de problematiek.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.