Een storm van verontwaardiging stak ruim een jaar geleden op bij het zien van deze beelden van de vastgeketende Brandon. Niemand wilde dat een verstandelijk gehandicapte kind zo moest leven in Nederland.

Nu, ruim een jaar later, is er volgens ouders van kinderen met soortgelijke of zwaardere handicaps als Brandon nog niets veranderd. Voor Brandon is inmiddels een geschikte plek gevonden, maar voor hun kind niet. Uit angst dat hun kind in een instelling wordt vastgebonden of platgespoten, houden zij hem noodgedwongen thuis.

Mark en Josette Budding hebben allebei hun baan opgezegd om 24 uur per dag voor hun zoon te kunnen zorgen. Dexter is verstandelijk gehandicapt, autistisch en heeft gedragsproblemen. Hij is vijftien, maar heeft het geestelijk niveau van een baby van negen maanden.

Nu Dexter thuis is gaat het een stuk beter, maar heel lang houden zijn ouders dit niet meer vol. Marc en Josette hebben een plan ontwikkeld voor een zorgboerderij, waar hun zoon en drie andere kinderen kunnen gaan wonen. Het plan is rond, nu het geld nog. Om dit rond te krijgen heeft Josette een kinderboek geschreven. Sponsors kunnen dit kopen en betalen voor een voorleesfeest op scholen. Zo hopen ze hun plan ooit te kunnen realiseren.

Ook de ouders van de dertigjarige Dave haalden hun zoon tot twee keer toe na een aantal incidenten uit een instelling. Dave is autistisch met een verstandelijke handicap en een complexiteit aan stoornissen. "Hij kwam uit de instelling als een schreeuwend dier", vertelt zijn moeder Jeanne op 't Rood. Nu woont hij in een tuinhuisje achter het huis van zijn ouders.

Omdat Dave na zijn verblijf in de laatste instelling geen prikkels meer kon verdragen hebben ze maandenlang op hem in moeten praten bij alleen het lampje van de afzuigkap in de keuken. Zo konden ze hem een klein beetje vertrouwen in mensen teruggeven, maar de beschadiging is nog steeds groot. Samen met een begeleider zorgen zij nu dag en nacht voor hem.

De ouders van Dexter hebben een foundation opgezet en zetten zich in voor vergelijkbare gevallen. Hun website is hier te vinden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.