Het Drentse Coevorden: een gemeente met veel ouderen, waardoor de zorg vanzelfsprekend een belangrijk thema is. Deze zorg voor ouderen, maar ook wonen en werken in een krimpregio, werkloosheid en gezondheid, zijn enkele thema’s die spelen in Coevorden en de omliggende kernen.

EenVandaag gaat 'lokaal'. Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen duiken we in de thema’s waar het plaatselijk écht om gaat. In vier afleveringen doet Harm van Atteveld verslag vanuit de gemeente Coevorden, en gaat in gesprek met bewoners om te onderzoeken hoe zij omgaan met de verschillende thema's.

Aflevering 1

In de eerste aflevering zijn we in het dorp Gees, onderdeel van de gemeente Coevorden. Belangrijke onderwerpen daat zijn de krimp, maar zeker ook de zorg voor ouderen. Want wat kan je doen om te zorgen dat ouderen in het dorp kunnen blijven wonen? In Gees doen ze daarom aan 'Nij noaberschap': zorgen voor je buren. "Het is belangrijk dat je iets doet voor mensen in je omgeving."

Aflevering 2

In de kantine van scholengemeenschap de Nieuwe Veste volgt Daniela momenteel een werkstage. Daniela werkte eerst in de zorg, maar kreeg niet genoeg uren om te werken. Haar stage is een onderdeel van een traject in Coevorden om mensen richting een betaalde baan te krijgen.

Aflevering 3

In de derde aflevering is Harm van Atteveld in de wijk Poppenhare in Coevorden. Het is een echte volkswijk, zeggen de inwoners van de wijk. Er is overlast van jeugd in de wijk, bekogelen met steentjes of eieren. "Wij verkopen geen eieren aan jongeren onder de 16, zonder toestemming van ouders", aldus de lokale supermarkt. Ook spreken we de huisarts, en blijkt de gemiddelde bevolking in Coevorden een ongezonde leefstijl te hebben.

Aflevering 4

In de vierde aflevering bezoeken we een bejaardenhuis nieuwe stijl. Zes jaar geleden werd deze gestart door Jan 't Hoen, die geen focus wil leggen op de verzorging: "Wij zijn juist van: probeer mensen zelfstandig en actief te laten leven." De inwoners bevalt dit goed: "We leven alsof we nog 30 jaar te leven hebben."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.