Eenzame ouderen zouden zich nóg eenzamer voelen deze zomer. Dat meldt de Telegraaf. Familie en vrienden zijn vaak op vakantie, het weer is te warm om buiten te zijn en op tv zijn enkel herhalingen. Al deze zaken helpen mee als het gaat om eenzaamheid in de zomer. Hulplijn Sensoor biedt steun in de vorm van een luisterend oor. Bij de telefonische hulpdienst valt het op dat ze in juni 1800 telefoontjes meer kregen dan twee maanden daarvoor.

'Je kunt alleen luisteren'

Vrijwilliger Ria neemt op de locatie in Hilversum de telefoontjes aan. Ze noemt een voorbeeld op van een mevrouw die onlangs belde: "Haar bridgeclub is gestopt in de zomermaanden, haar familie is op vakantie en haar therapeut is op vakantie. Je hoort aan alles dat ze het moeilijk heeft." 

Het enige wat vrijwilliger Ria op zo'n moment kan doen is luisteren. "Pas als je het gevoel hebt dat ze haar hart gelucht heeft, kun je kijken of je een kleine switch kunt maken en iets gaan bedenken wat haar dag zou kunnen opfleuren." De vrijwilliger kan wel verklaren waarom mensen juist zo eenzaam zijn in de zomermaanden. "Je ziet dat mensen denken: iedereen doet leuke dingen, gaat op vakantie en ik zit maar thuis." 

'Voor je het weet lig je in de vlammen van het crematorium'

Kinderboekenschrijver Dolf Verroen wordt dit jaar negentig, maar schrijft nog steeds. Hij heeft zelf geen last van de eenzaamheid, maar snapt wel waarom zijn leeftijdsgenoten in een sociaal isolement kunnen raken. Toch wil hij benadrukken, dat ouderen ook zélf actie moeten ondernemen. "Je kunt het ook omdraaien: doe als oudere zelf iets. Je leven is zo saai of vrolijk als dat je het zelf maakt. Je moet niet als een oude vaatdoek aan de kant gaan zitten. Voor je het weet lig je in de vlammen van het crematorium en dan heb je helemaal niks meer."

Als oudere moet je niet opkijken tegen het maken van nieuwe vrienden en een beetje minder zeuren, aldus de schrijver. "Ik heb al mijn hele leven vrienden gehad waar ik iets bij voelde, ik heb nooit op leeftijd gelet. Een heleboel van mijn vrienden zijn ook dood, maar ik maak nog steeds nieuwe vrienden." Verroen vind dan ook dat je blij moet zijn dat je ouder wordt. "Ik vind dit de mooiste periode in mijn leven. Ik geniet van alles."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.