De kans is groot dat ouderen die een nieuwe hypotheek moeten afsluiten in de problemen komen. Als na dertig jaar hun oude, meestal aflossingsvrije, hypotheek afloopt, lukt het niet altijd om een nieuwe af te sluiten. Daarvoor waarschuwt de ING.

Deze 50-plussers hebben tijdens de looptijd van hun huidige lening vaak niet of nauwelijks afgelost en ook niet altijd een eigen vermogen opgebouwd dat ze kunnen gebruiken. Tijdens de beoordeling van een nieuwe hypotheek wordt tegenwoordig niet meer gekeken naar de eventuele overwaarde van een huis, maar de hoogte wordt vooral bepaald door het inkomen. En dan gaat het niet alleen om het huidige inkomen, maar ook naar het toekomstige pensioen.

Dat toekomstige pensioen kan wel eens veel lager uitvallen en is het de vraag of deze hoog genoeg is voor de nieuwe hypotheek. “Ouderen zijn zich niet bewust dat bij een nieuwe hypotheek vooral naar het inkomen wordt gekeken en niet naar de overwaarde”, aldus Wim Flikweert, manager Wonen bij ING.

Maar de helft van de 50-plussers vindt aflossen en sparen niet nodig, blijkt uit onderzoek van de ING. Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat mensen wel graag in hetzelfde huis willen wonen, maar als er geen nieuwe hypotheek kan worden afgesloten zullen ze wel moeten verhuizen.

Hoe groot dit probleem is onder deze groep senioren is moeilijk in te schatten. De Nederlandsche Bank denkt dat 200.000 huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek in de problemen kunnen komen met een totale hypotheekschuld van 40 miljard euro.

Belangenorganisatie ANBO pleit voor maatwerk voor deze groep. Zo zou er bijvoorbeeld toch gekeken moeten worden naar de overwaarde en zouden gemeenten kunnen bijspringen met een blijverslening. Algemeen directeur Liane den Haan wil dat de hypotheekverstrekkers met De Nederlandsche Bank om de tafel gaan om een tussenoplossing te bedenken voor deze mensen die nu klem zitten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.