Ondanks de aantrekkende economie, is het voor oudere werknemers nog steeds lastig om een baan te vinden. Zorgwekkend, vindt Manon Vanderkaa, voorzitter van ouderenorganisatie KBO-PCOB. En het is ook onterecht, want de beeldvorming over de 50-plusser klopt niet, vertelde zij in het Radio-1-journaal: "Werkgevers denken dat senioren vaker ziek zijn, dat ze duur zijn, maar dat zijn ideeën die niet kloppen met de werkelijkheid. Als je kijkt naar de cijfers, dan zijn senioren niet vaker ziek. Integendeel."

Zijn oudere werknemers minder vaak ziek dan hun jonge collega's? EenVandaag zoekt het uit.

Econoom Floris Jansen (Centraal Bureau voor de Statistiek) houdt de verzuimcijfers bij en bevestigt het verhaal ten dele. "Als je kijkt naar het aantal werknemers dat zich heeft ziek gemeld de afgelopen jaren, dan ligt dat lager onder de 50-plussers, dan onder 25- tot 35-jarigen. Slechts 43,6% van die ouderen heeft zich ziek gemeld, tegenover 51,5% onder de jongeren." Maar als je kijkt naar hoe lang de werknemer dan afwezig is, dan doemt een ander beeld op. "De jongeren melden zich vaak korter ziek, maar 1 of 2 dagen. De oudere heeft vaak langdurige klachten, dus die is vaak veel langer niet aanwezig op het werk."

Preventie

Gert-Jan Beens, bedrijfsarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde, herkent dit beeld. "We moeten in Nederland langer doorwerken, dus mensen zijn op hoge leeftijd nog aan het werk en daar komen vaak chronische aandoeningen voor. Als bij die groep een probleem ontstaat, dan duurt het verzuim vaak langer. Daarnaast neemt de hersteltijd ook toe met de leeftijd. Als iemand op hogere leeftijd ziek wordt, duurt het langer voordat die weer op de been is." Beens hamert op het belang van preventie, zowel bij werkgever als werknemer. Een gezonde, gelukkige werknemer is namelijk minder vaak ziek. "Werkgevers moeten goed preventief beleid maken, zorg bijvoorbeeld voor goed loopbaanbeleid."

Conclusie

De stelling, dat een oudere werknemer minder vaak ziek is dan een jongere, klopt. De jongere werknemer meldt zich vaker ziek, maar is ook weer sneller op de been. Als een oudere werknemer zich ziek meldt, is hij vaak voor langere tijd uit de roulatie.