Steven Kruijswijk staat op dit moment vierde in het klassement van de Tour de France en maakt kans op de overwinning. Waar komt hij vandaan en wat maakt hem zo succesvol? Piet Kuijs was erbij toen Kruijswijks wielercarrière nog in de kinderschoenen stond.

"Natuurlijk ben ik trots op Kruijswijk. Zoveel keer tussen de eersten eindigen bij een grote wielerronde, ik kijk er met heel veel plezier naar." Piet Kuijs was trainer bij de opleidingsploeg van het wielerteam van de Rabobank. Tussen 2007 en 2010 trainde Steven Kruijswijk en de rest van de Rabo-trainingsploeg.

Tot in de puntjes

"Hij was een jongen die alles over had voor zijn sport. Voor hem moest alles tot in de puntjes geregeld zijn", zegt Piet. "Zijn rust, zijn eten, zijn fiets moest op orde zijn, zijn kleding moest perfect zijn." Hij noemt Kruijswijk een 'fijne jongen' om mee te werken. "Hij kon ook wel wat chagrijnig worden als iets niet lukte, maar dan moest je half uurtje afstand van hem nemen en dan ging het wel weer. Dan kon hij bij de nabespreking zijn zegje doen, en dan probeerden we het gewoon nog een keer."

Steven Kruijswijk, kopman van team Jumbo-Visma
Bron: ANP
Steven Kruijswijk, kopman van team Jumbo-Visma

Kruijswijk begon zijn sportcarrière als voetballer, maar Piet snapt wel waarom hij daarvan af is gestapt. "Voetbal is natuurlijk een teamsport, en Steven is toch meer van het individuele. Hij wil zichzelf laten afzien, en niet afhankelijk zijn van zijn medesporters. Op een wat latere leeftijd heeft hij toch voor de wielersport gekozen, en dat is hem tot nu toe heel goed afgegaan."

Maakt hij kans?

Piet heeft hoge verwachtingen van zijn oud-leerling. "Ik denk wel dat hij mee gaat doen met de top. Of hij dan eerste, tweede, derde of vierde wordt weet ik niet. Dat hangt af van zoveel kleine dingetjes, dat moeten we nog even afwachten."

Toch kan hij het niet laten om wat advies mee te geven: "Hij moet zeker niet zoals vorig jaar de hele dag in de aanval gaan. Hij moet goed kijken naar zijn concurrenten, dat is heel belangrijk."

Tv-reportage: Wat maakt Kruijswijk zo succesvol?

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.