Twee oud-mariniers vertellen vandaag in de Volkskrant hun verhaal over de treinkaping bij de Punt in 1977. Volgens de mariniers wist de Nederlandse regering dat bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt doden gingen vallen.

Uit het interview blijkt dat dit tijdens een briefing voor militairen, die gelijktijdig de gekaapte school in Bovensmilde moesten bevrijden, werd gezegd. Jack Schollink en Peter Gatowinas werden ingezet tijdens de treinkaping. "De overheid heeft een aanvalsplan goedgekeurd, waar acht minuten lang met dodelijke minitie gericht op de coupés met slapende Zuid-Molukse kapers werd geschoten." Zes kapers en twee gegijzelden verloren bij de actie het leven.

In oktober 2014 maakte EenVandaag al een reportage over een oud-politieman die wilde weten welke opdracht voormalig minister van Justitie Dries van Agt gaf.

Uitzending EenVandaag Oktober 2014

Fel gesteggel

Begin september is het proces begonnen tegen de Nederlandse staat, aangespannen door twee nabestaanden van de neergschoten treinkapers. Centraal in dit proces is de vraag of zes van de negen kapers omkwamen in een kogelregen, zoals de Nederlandse Staat stelt, of dat ten minste twee kapers van dichtbij, gewond en ongewapend, zijn geëxecuteerd. Al veertig jaar hebben mariniers die de treinkaping hebben beëindigd het gevoel dat ze alleen staan en dat ze bij niemand terechtkunnen met hun vragen. Frank Westerman, die een boek schreef over de Molukse gijzelingsacties van de jaren 70, vindt het uniek hoe Nederland omging met de kaping.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.