De zelfgekozen dood van het voormalige CDA-Kamerlid Frans Jozef van der Heijden (78) en zijn vrouw zwengelt de discussie over euthanasie opnieuw aan. Het echtpaar beëindigde vrijdag samen hun leven. 

Vandaag staat in het AD een zelfgeschreven overlijdensbericht, waarin ze hun besluit toelichten. Het echtpaar levert kritiek op de regelgeving rond euthanasie en de achteruitgang van de zorg. Beiden waren terminaal ziek, meldt het AD.

Ze pleiten in het overlijdensbericht voor meer beslissingsvrijheid bij een zelfgekozen levenseinde en voor meer ruimte om samen uit het leven te kunnen stappen. Ook schrijven ze dat de discussie rond euthanasie te veel wordt gedomineerd door gelovige minderheden.

"De discussie over een zelfgekozen levenseinde staat nog steeds in het teken van de vraag of mensen, die menen dat zij hun leven hebben voltooid, dat leven ook mogen beëindigen'', zo staat in de rouwadvertentie. "Alsof - in ons geval 53 jaar - samenleven in voor- en tegenspoed, maar vooral in liefde en geluk dan geen gewicht meer in de schaal legt bij de vraag dat leven ook samen te mogen beëindigen.''

,,Meest voor de hand ligt de vraag of mensen, die menen dat hun leven in groot lijden en last dreigt te eindigen (onder meer door ernstig aangetaste zorg), dat leven ook mogen beëindigen nu ze nog niet al te zeer lijden en in last voor zichzelf en anderen verkeren'', schrijft het echtpaar. (Bekijk hier het gehele overlijdensbericht)

De afgelopen weken was er veel discussie over een voltooid leven. Het kabinet wil in overleg met verschillende organisaties een nieuwe wet uitwerken die regelt dat ouderen die vinden dat hun leven voltooid is, onder strikte voorwaarden hulp kunnen krijgen bij levensbeëindiging. Bekijk hieronder een uitzending hierover.  

In EenVandaag een gesprek met Marieke Liem van de Universiteit Leiden. Zij deed onderzoek naar ouderen die samen uit het leven stapten. 

EenVandaag maakte ook eerder een uitzending over een echtpaar dat samen wilde sterven.

Vandaag zou de Hoge Raad uitspraak doen in een zaak over hulp bij zelfdoding door Albert Heringa, die in 2008 zijn 99-jarige moeder hielp sterven. Zij wilde niet meer verder leven. Vanochtend werd bekend dat de Hoge Raad de uitspraak heeft uitgesteld, een nieuwe datum volgt. Bekijk hieronder een uitzending over deze zaak terug: 

De zaak Heringa

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.