Het grootste wapendepot van België blijkt slecht beveiligd te zijn. Een Belgische verslaggever kon zonder problemen dichtbij tapels in beslag genomen vuurwapens komen. De overheid die gevaarlijke spullen slecht beveiligt: dat hebben we eerder gehoord. Alberto Stegeman reed in 2008 zonder problemen met een legertruck een militaire basis in Havelte af. In RadioEenVandaag vertelt hij over zijn ervaringen op beveiligde legerterreinen.

In Luik bevindt zich de grootste wapenopslag van onze zuiderburen. Pakweg tienduizend wapens zoals jachtgeweren en handvuurwapens liggendaar. VTM Nieuws kon het terrein moeiteloos oprijden. Er werden geen vragen gesteld. Alberto Stegeman kwam in 2008 ook nogal dicht bij spullen die niet voor hem bedoeld waren. In zijn reportage waren de onheilspellende beelden te zien. De verslaggever loopt gekleed in een legerkloffie over het slecht beveiligdeterrein. "Niemand heeft mij herkend of aangesproken. Van bewaking ofbeveiliging is helemaal geen sprake. En ik heb de voortuigen voor het uitzoeken", zei Stegeman destijds tegen de verborgen camera terwijl een legervoertuig voorbijreed zonder hem op te merken. Even later ziet de kijker hoe hij een legertruck meeneemt en buiten de poort parkeert.

Na zijn bezoek werd de beveiliging aangepast.

In 2016 was Stegeman terug als luis in de pels van defensie. Nu liet hij op een basis in Oirschot zien dat de slagbomen te lang openstonden. Onbevoegden hadden zo lang genoeg de tijd om achter een auto aan telopen. Stegeman kon ook op deze basis een legervoertuig meenemen.

Naast de veiligheid op defensieterreinen zijn er nog meer terreinen die slecht beveiligd zijn, zoals Schiphol. Nadat Stegeman het terrein van Schiphol opkwam met een eenvoudig nagemaakte pas werd hij aangeklaagd en veroordeeld. Nu lacht hij daar om: "Ik toonde aan hoe makkelijk het is om een pas te vervalsen. Die uitzending deed veel stof opwaaien en Schiphol had langetenen. Nu voelt die veroordeling als een trofee."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.