In februari 2017 beginnen de oprichters van de voedselbank Sjaak en Clara Sies een gaarkeuken in Rotterdam. Dit vertelt het echtpaar vanavond in de uitzending van EenVandaag. Vier dagen per week koken en serveren vertegenwoordigers vanuit de politiek en kerk een warme maaltijd voor mensen die daar behoefte aan hebben.  

De gaarkeuken richt zich vooral op mensen die net buiten de criteria van de voedselbank vallen. Om in aanmerking te komen voor een voedselpakket mag je niet meer dan 180 euro per maand te besteden hebben. Maar zit je daar net boven dan vervalt je recht. Volgens het echtpaar Sies heeft deze groep ook moeite elke dag een warme maaltijd op tafel te zetten. “Zolang we nog zien dat teveel mensen buiten de boot vallen blijven we ons inzetten,” aldus Clara Sies.

Eenzame ouderen

Bijna 15 jaar nadat ze de voedselbank begonnen, openen ze nu een gaarkeuken. “Het is niet de bedoeling dat mensen met een pannetje in de rij gaan staan, maar dat iedereen aanschuift aan een lange tafel.” Want het mes snijdt aan twee kanten. Het echtpaar Sies ziet ook veel eenzaamheid, vooral onder ouderen en bewoners van verpleeghuizen. “We hopen dat we ook weer cohesie in de wijk brengen.” 

Sjaak en Clara Sies startten in 2002 de eerste voedselbank, ook in Rotterdam. Toen het concept eenmaal voet aan de grond had in Nederland volgden in rap tempo andere steden met een voedselpakket voor de allerarmsten. Inmiddels zijn er 166 voedselbanken, 520 uitgiftepunten en ontvangen bijna 90.000 mensen eten van de bank. Het echtpaar Sies nam in 2013 afscheid van de organisatie.

Proef van een maand

De gaarkeuken in het restaurant van de Nancy Zeelenbergflat van Humanitas is een proef van een maand om te zien of het aanslaat. De bedoeling is om het  project hierna uit te rollen naar meerdere locaties.

Meer info op: www.rotterdamgaarkeuken.nl

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.