Een noodlottig ongeluk met een quad op Mallorca is een jonge Brabander dit weekend fataal geworden. Ook in Nederland zijn met regelmaat ongelukken met de vierwielers. 

In Steenbergen liep een 37-jarige man begin deze maand ernstige verwondingen op aan zijn hoofd. In Milheeze breekt een 16-jarige berijder van een quad zijn nek. In Herkingen overlijdt een 13-jarige jongen na een ongeluk met een quad op een boerenerf. 

Quadbestuurder kwetsbaar, helm niet altijd verplicht

De quad is een vierwieler die sinds de laatste jaren vaker op de weg wordt gezien. Hij valt in de categorie speciale voertuigen en niet onder een specifieke wet. Er zijn vijf verschillende soorten op de markt: de zwaardere varianten waarvoor je rijbewijs-B nodig hebt en de bromfietsvarianten die je vanaf 16 jaar mag rijden. Of er meer rondrijden in ons land dan vroeger is lastig aan te tonen. Omdat ze niet in een speciale categorie vallen, worden ze niet zo geteld. 

Duits onderzoek heeft aangetoond dat bestuurders van quads erg kwetsbaar zijn. De kans om zwaargewond te raken of zelfs om het leven te komen, is tien keer groter dan met een auto. 85% van de ongelukken wordt door de bestuurder zelf veroorzaakt. Bovendien geldt niet voor alle quads een helmplicht. Je moet alleen een helm op als de quad valt in de brommercategorie. Voor de andere, die vallen onder personen- of bedrijfsauto’s, mag je zonder helm de weg op, mits je een gordel om hebt.

Uit cijfers van Consument en Veiligheid blijkt dat in de periode 2010-2014 zo’n 500 personen op de eerste hulp belandden na een ongeluk met een quad. In een derde van de gevallen ging het om personen onder de 15 jaar, een derde in de leeftijd 15- 25 jaar. Van alle slachtoffers is 4 op de 5 man. 

Ongelukken in het buitenland

Het ongeluk van de Brabander op Mallorca is niet het eerste fatale ongeluk met quads op het Spaanse eiland. Vorige maand verongelukte een Duitser nadat hij van een klif stortte. Vorig jaar kwamen een motorrijder en een quadrijder in botsing, de motorrijder overleefde het ongeval niet.

Vorige zomer waren er verschillende incidenten met quads op vakantiebestemmingen. Een vrouw uit Herpen kwam om het leven bij een ongeluk met een gehuurde quad op het Griekse eiland Kos. Ook waren er andere incidenten waarbij de betrokkenen er met kleerscheuren vanaf kwamen.

Voor het ministerie van Buitenlandse zaken destijds voldoende reden om op te roepen tot voorzichtigheid. Ze verspreidden een lijstje met punten waarop je kunt letten als je een quad huurt. Denk hierbij aan de geldende verkeersregels in het land, of de verzekering een ongeluk met quads dekt en of je een helm op moet. 

Moet de quad de openbare weg af? Zijn er nieuwe regels nodig voor dit speciale voertuig? En; waarom is er geen helmplicht voor alle quads? Vanavond in EenVandaag: Cindy Esseling van Veilig Verkeer Nederland en quad-tour organisator Cees Suurland van Quads for All. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.