Opnieuw is er ophef over de komst van het enorme islamitisch centrum in Rotterdam. Het centrum wil begin volgend jaar haar deuren openen in een voormalig ROC, maar nu blijkt dat de miljoenen die nodig zijn voor de bouw van het centrum, afkomstig zijn van een omstreden stichting uit Qatar.

Wederom lopen de gemoederen in Rotterdam hoog op. 

Het begint allemaal dit voorjaar. Dan wordt bekend dat de gemeente Rotterdam het leegstaande ROC Zadkine heeft verkocht aan een islamitische koper. Die wil de school ombouwen tot een verzamelgebouw van islamitische activiteiten. Er moet ruimte komen voor scholing, huiswerkbegeleiding, sport en andere activiteiten. Voor al deze activiteiten geldt dat de islam de leidraad zal zijn.

Al Waqf 

Wie is de koper? Al snel duiken de eerste berichten op dat de organisatie Al Waqf betrokken is. En dan zijn de rapen gaar. Want de stichting Al Waqf staat bekend als orthodox-islamitisch. Zo kreeg de stichting in 2015 nog een verbod van de gemeente Eindhoven om “haatimans” te laten spreken op een congres. In Rotterdam spreekt men al snel van de salafistenschool. 

Maar is er nou sprake van een salafistenschool? En waar komt dat geld voor het centrum eigenlijk vandaan? Dat onthult NRC handelsblad recent. De 1,7 miljoen euro, nodig voor de bouw van het centrum,  wordt betaald door een liefdadigheidsinstelling uit Qatar, de EID charity.  

In Qatar zijn er vele liefdadigheidsinstellingen en de EID charity behoort tot de grootsten. Inwoners van Qatar betalen nauwelijks belasting. Maar de bewoners dragen, volgens goed islamitisch gebruik, ruim twee procent van hun inkomen af aan liefdadigheidsinstellingen, zoals de EID charity. Daar veel inwoners van Qatar schatrijk zijn door de olie-en gasopbrengsten van het land, zijn de kassen van de instellingen goed gevuld. 

Orthodox-islamitisch gedachtegoed

Doel van de EID charity is onder meer het verspreiden van het orthodox-islamitisch gedachtegoed. Ze bouwen scholen en ziekenhuizen in Afrika, zo blijkt uit de website van de stichting. 

Maar er is ook forse kritiek op de stichting. Zo zou de oprichter van warme banden onderhouden met Al Qaida. David Weinberg, terrorisme-expert van de Amerikaanse denktank Founders for Defense of Democracies, zei recent in NRC Handelsblad dat de organisatie zich bezig houdt met goede doelen, maar ook een fundamentalistische agenda voert. EID charity heeft banden met terroristische organisaties, zegt Weinberg, en dat is zorgwekkend.

In Eenvandaag reageert Arnoud van Doorn, woordvoerder van het islamitisch centrum, voor het eerst op camera. Deze ex-PVV’er, die zich tot de islam bekeerde, zegt dat het instituut onafhankelijk is en openstaat voor iedereen die de islam omarmt. 

Islamdeskundige Leo Kwarten vertelt over de EID Charity en de rol die de instelling speelt in de verspreiding van het orthodoxe geloof. Ook in de uitzending Tanya Hoogwerf, tegenstander van de komst van het centrum en raadslid voor leefbaar Rotterdam. 

De gemeente Rotterdam heeft vorige week een onderzoek ingesteld naar de banden tussen het centrum en de omstreden EID charity.