De rechtbank in Overijssel heeft agente Karin en haar jurist Van de Nadort vrijgesproken van het maken van een audio-opname tijdens een mediationgesprek. In het gesprek werden uitspraken gedaan over hoe op een goedkope manier af te komen van agente Karin.

Op de opname hoor je mediator Jent Bijlsma, plaatsvervangend districtschef politie Rob Bokdam en juridisch adviseur politie Ton Haverkamp. Het gesprek gaat over agente Karin, die aan het begin van het gesprek nog aanwezig was. Tijdens het gesprek vond een zogeheten caucus plaats, waarbij een van de partijen de ruimte verlaat. De mediator praatte verder met de andere partij, de politie. Mediator Bijlsma adviseerde de politie daarin om via de verzekeraar van Karin af te komen.

Agente Karin werd gedwongen een terecht uitgeschreven boete in te trekken. Vanaf dat moment werd haar het werken bij de politie onmogelijk gemaakt. 

Eerder besteedde EenVandaag aandacht aan dit onderwerp. Toen bleek dat de politie van kritische agenten af probeert te komen door ze een psychiatrisch stempel te geven. 

Vervolgd

Agente Karin en haar jurist werden door het Openbaar Ministerie vervolgd voor het maken van die opname, ondanks het feit dat daarvoor geen enkel bewijs was. Het OM deed geen onderzoek naar de opname en geen onderzoek naar de envelop waar de opname in heeft gezeten.

Verder redeneerde het OM dat de andere deelnemers aan het gesprek ontkenden de opname gemaakt te hebben. Dan moest agente Karin de opname wel gemaakt hebben, aldus het OM. De rechtbank veegt deze redenering van tafel. De opname van het gesprek belandde enkele weken na de mediation bij de agente op de deurmat.

Schadevergoeding 

Eerder deed agente Karin zelf aangifte inzake de audio-opname maar het Openbaar Ministerie seponeerde deze aangifte ‘omdat niet uitgezocht kon worden wie de opname had gemaakt’. Bijzonder is het dat de agente zelf wel vervolgd werd voor diezelfde opname. De juridisch adviseur van agente Karin werd verweten de audio-opname te hebben doorgestuurd naar de klachtencommissie van de Mediation Federatie Nederland en naar de korpschef Nationale Politie.

De jurist deed dit om de inhoud van de opname aan de kaak te stellen. Aangezien niet vastgesteld kan worden wie de opname heeft gemaakt, kan ook niet vastgesteld worden of het een geheime opname betreft. Mediator Bijlsma, die te horen is op de opname, eiste tienduizenden euro’s aan schadevergoeding. Ook die eis is afgewezen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.