Deze maand besluit Duitsland of de Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Faber wordt uitgeleverd aan Nederland. In zijn gevecht om uitlevering te voorkomen wordt hij bijgestaan door Stille Hilfe. Deze organisatie werd eind jaren veertig opgericht om nazi’s te helpen vluchten of ze financieel bij te staan. Drijvende kracht achter deze club is de inmiddels 81-jarige Gudrun Burwitz. EenVandaag zocht haar op.

Burwitz is de dochter van Heinrich Himmler, de man die leiding gaf aan de SS en alom wordt beschouwd als een van de grootste oorlogsmisdadigers ooit. Nog steeds staat zij pal achter de verwerpelijke ideeën van haar vader en draagt deze uit door steun te verlenen aan oud-nazi’s die in de problemen zijn geraakt. Zodoende staat haar organisatie dus ook Faber bij.

Faber was in Nederland tot levenslang veroordeeld voor de moord op 22 Joden en verzetsstrijders. In 1952 ontsnapte hij uit de Koepelgevangenis in Breda en sindsdien verblijft hij in Duitsland. Omdat hij de Duitse nationaliteit heeft kan hij volgens Duitse justitie niet worden uitgeleverd. Momenteel laat Duitse justitie onderzoeken of Fabers staatsburgerschap rechtens is. De in Beieren wonende Faber heeft tot nu toe altijd uitlevering weten te voorkomen.