Iedereen heeft ze tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika gezien, de Bavaria-Babes die bij de wedstrijd Nederland-Denemarken opdoken, gekleed in de befaamde Dutch Dress van bierbrouwer Bavaria. De marketingactie kreeg wereldwijde aandacht, maar de Brabantse bierbrouwer haalde er zich ook de woede van de FIFA mee op de hals. Twee Nederlandse meisjes werden gearresteerd en pas na veel externe druk en een geheime deal met de FIFA kreeg Bavaria de meisjes weer vrij.

Wat niemand zag was hoe het er achter de schermen aan toe ging. Een documentairemaker heeft voor, tijdens en na de actie opnamen gemaakt, die op last van de FIFA nooit mogen worden uitgezonden. EenVandaag kreeg deze beelden in handen en zendt vanavond een selectie daarvan uit. Bavaria heeft laten weten dat een eventuele claim van de FIFA op EenVandaag verhaald zal worden.

De beelden werden gemaakt door documentairemaker Helmut Boeijen van Omroep Brabant en laten zien hoe de actie werd voorbereid en hoe er wordt geïmproviseerd tijdens en na de actie. Vanaf het moment dat de meisjes gearresteerd worden breekt er paniek uit bij de Bavaria-managers. Als blijkt dat ook zij worden gezocht door de Zuid-Afrikaanse politie ontvluchten ze hun hotel. Na veel overleg met advocaten en Bavaria-directeur Peer Swinkels besluiten documentairemaker Boeijen en twee Bavaria-medewerkers het land te ontvluchten. 

EenVandaag blikt aan de hand van de beelden terug met documentairemaker Helmut Boeijen, toenmalig Bavaria-marketeer Mathieu Veldhuijzen en marketingadviseur Cor Hospes. Hoe kon deze actie zo uit de hand lopen? Waarom mochten de beelden nooit uitgezonden worden? En hoe groot is de macht van de FIFA?

In Radio EenVandaag spreken we met documentairemaker Boeijen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.