Het is koud. De eerste waaghalzen hebben zich al op het ijs gemeld, het KNMI geeft code geel en in Oostenrijk is vanwege de lage temperaturen tijdelijk het boerkaverbod opgehven. De -10 wordt deze dagen aangetikt en de gevoelstemperatuur komt door een straffe wind nog een stuk lage te liggen. Kortom, de kou is het gesprek van de dag.

Dertig jaar geleden was dat weinig anders. In de winter van 1988 scoorden Harry Vermeegen en Henk Spaan een hit met het nummer 'Koud, hè'. Een single van 2 minuten en 55 seconden vol geklaag over de kou ('berekoud!'). Zegt het wellicht iets over de Nederlandse cultuur dat het plaatje binnen no-time een hit werd?

Koud, hè?

Voor de oorsprong van de 'koud, hè'-kreet, gaan we met Henk Spaan dertig jaar terug in de tijd. "Samen met Harry maakte ik Pisa bij de VARA en later Verona bij Veronica. Voor de rubriek 'Bovenop het nieuws' gingen we in een raar geel-blauw pakkie politici en andere bekende Nederlanders interviewen. De eerste keer dat we dat deden was het -14 buiten en Harry kon geen andere vraag voor al die politici bedenken dan: 'Koud, hè, excellentie?"

De kreet sloeg meteen aan. Niet veel later zetten Vermeegen en Spaan de kreet op een plaat en scoren ze een Top 40-hit. Bovendien gaan de blauw-gele mutsen met de kreet op het voorhoofd als warme broodjes over de toonbank. "Ja, die hebben ons geen windeieren gelegd", zegt Spaan. "We hebben er daar zo'n 100.000 van verkocht. We hadden een royaltydeal met Veronica, waardoor wij er ook wat van overhielden. Ik heb er het dak van m'n huisje in Frankrijk van betaald."

Op de Winterspelen van datzelfde jaar staat Yvonne van Gennip op het hoogste podium met een muts met de tekst 'Goud, hè?'. De kreet is alomtegenwoordig. 

Belgische parodie

Tot Spaans genoeg is het nummer zelfs afgelopen december nog geparodieerd in Belgie, door het radioduo Peter & Julie. Ook hun variant werd een bescheiden winterhit in Belgie. Henk Spaan is overigens zelf geen fervente koudeklager. Naar eigen zeggen pakt hij door weer en wind nog elke dag de fiets.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.