Fotograferen doe je al lang niet meer alleen met een professionele spiegelreflexcamera. Een goede foto maken kan iedereen, nu op bijna alle smartphones een uitstekende camera zit. Kunnen beroepsfotografen wel inpakken?

Marcel Molle is directeur van de Zilveren Camera, de bekendste fotoprijs van ons land, en zelf ook fotojournalist. Hij won de prijs één keer. Kan een Zilveren Camera-winnende foto ook gemaakt worden met een mobiele telefoon? "Dat is niet uitgesloten. Zeker niet met de laatste generatie waarmee je eindeloos veel mogelijkheden hebt."

De smartphone mag ook meedoen

Wil je als fotograaf meedingen naar de prijs, dan hoef je geen professionele camera te gebruiken. Ook met een smartphone mag je gewoon meedoen. "Toch ken ik eigenlijk geen enkele fotojournalist die met zijn iPhone op stap gaat", zegt Molle. "Je kunt met een professionele camera uiteindelijk veel meer. Ik kan me niet voorstellen dat als je de keuze hebt, je voor een smartphone zou kiezen."

Toch is de telefoon voor fotografen soms wel een bewuste keuze. "In sommige situaties wil je jezelf misschien niet als fotojournalist laten zien. Dan begrijp ik het. Daar zijn ook wel voorbeelden van in het recente oeuvre van de Zilveren Camera."

Lees ook

Lucky shots

Molle wil wel benadrukken dat de Zilveren Camera een wedstrijd is voor beroepsfotografen. "Met 'lucky shots' hebben we niet zoveel. Die kan iedereen maken. We zijn een wedstrijd voor professionele fotografen en dat willen we graag zo houden."

Maar kiest een fotograaf bewust voor de smartphone, dan hoeven die foto's niet onder te doen voor die van de camera. "Die zullen we zeker niet uitsluiten."

iPhone-fotograaf

Iemand die bewust níet kiest voor een spiegelreflexcamera is Annet de Graaf, op Instagram bekend als snapthecity. Ze is professioneel iPhone-fotograaf en is overtuigd dat ze zichzelf kan meten met beroepsfotografen. "Je kan tegenwoordig in principe alles met een smartphone. Het heeft zelfs voordelen."

Omdat ze haar telefoon altijd bij zich heeft, kan ze een moment sneller vastleggen. "Je zit heel dicht bij het moment. Observeer je iets, dan kan je dat eigenlijk direct vastleggen. Veel sneller dan met een spiegelreflexcamera." Ook bij portretfotografie helpt het haar. "Ik wil de dialoog aangaan met iedereen die voor mijn camera staat. Daarom gebruik ik geen opzetstukjes of lenzen. Laat mij maar gewoon dicht op het model staan."

In het museum?

Volgens De Graaf geven smartphone-foto's een goed inkijkje in ons dagelijks leven. "Omdat je ze zo snel maakt, geeft het echt een tijdsbeeld. Daar is nog te weinig aandacht voor. Ik vind dat ook de foto's van gewone mensen, zoals jij en ik, een podium zouden moeten krijgen. Smartphone-fotografie zou aan de muren van een museum moeten hangen."

Marcel Molle ziet dat nog niet zo snel gebeuren. "Door smartphones is fotografie meer wegwerp geworden. Maar het verschil tussen kwaliteit en wegwerpmateriaal is daarmee ook groter geworden. Er is nog steeds ruimte voor fotografen met een visie die echt over hun onderwerp nadenken."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.