Volgens retail-deskundige Paul Moers is de hoge dichtheid van supermarkten in Nederland goed voor de consument. Zo goed dat volgens hem in Europa 'alleen Portugal en Polen goedkoper zijn'. Maar Moers is met deze analyse toch wat te optimistisch.

Zijn we als Nederlandse consumenten goedkoper uit dan de rest van Europa, of hebben we te maken met een vertekend beeld? Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS en retail-deskundige Erik Hemmes denken het laatste, maar snappen wel waar de gedachte vandaan komt.

Gunstig ten opzichte van buurlanden

Onze supermarktprijzen zijn in ieder geval gunstig ten opzichte van buurlanden als België, Duitsland en Frankrijk, ziet retail-deskundige Erik Hemmes. "Supermarkten in Nederland zijn relatief voordelig ten opzichte van andere Europese landen omdat de omzet per vierkante meter hier erg hoog is", legt hij uit. "Als dichtbevolkt land steken we daarom gunstig af tegen onze buren."

Een andere reden voor de relatief lage prijzen zijn de personeelskosten. "Die zijn ook aan de lage kant. Dat heeft weer te maken met hoge omzetten, en het feit dat we veel meer dan in andere landen jonge mensen kunnen inzetten", zegt Hemmes.

Lees ook

Nederland in de middenmoot

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS deelt de analyse van retail-deskundige Hemmes . "In vergelijking met de meeste populaire vakantielanden zijn boodschappen in Nederland relatief goedkoop." Maar dat onze boodschappen Europees gezien tot de goedkoopste behoren verwijst hij naar het rijk der fabelen. "Kijk je naar heel Europa, dan staat Nederland in de middenmoot."

Het CBS deed onderzoek naar prijzen in supermarkten in heel Europa. Hierbij werd gelet op prijzen van voedingsmiddelen die je bijna overal kunt kopen, zoals aardappelen, groente en fruit, vlees, melk, eieren maar ook frisdranken en bier. "Landen waar boodschappen duurder zijn, zijn meestal rijke West-Europese landen", zo duidt Van Mulligen het eigen onderzoek. "In landen in Midden- en Oost-Europa zijn boodschappen meestal goedkoper. Maar ook in een land als het Verenigd Koninkrijk, dat bijna net zo rijk is als Nederland, zijn de boodschappen een stuk goedkoper."

Feit of Fictie: Zijn alleen Portugese en Poolse supermarkten goedkoper dan Nederlandse?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.