Er worden jaarlijks meer dan drie miljard keer kentekens gefotografeerd in ons land. Dat blijkt uit een rechtszaak die vandaag dient, schrijft NRC handelsblad. En dat betekent een forse toename, want twee jaar geleden kreeg de belastingdienst ‘nog maar’ 120 miljoen kentekenfoto’s binnen.

Een leaserijder heeft de rechtszaak aangespannen. Hij betoogt dat de massale controle door de Belastingdienst een veel te grote inbreuk vormt op de privacy.

Naast de flitscamera’s voor snelheidsovertredingen heeft de politie honderden kentekencamera’s langs de wegen geinstalleerd.

Via anpr (automatic number plate recognition) worden de nummerplaten van onze auto’s in seconden vergeleken met een lijst van gestolen voertuigen en auto’s van verdachte personen. Als er politie in de buurt is, kan de wagen bij een ‘hit’ direct aan de kant worden gezet. Het kan ook gaan om mensen die nog een boete moeten betalen, of van wie de apk is verlopen. Maar de kentekenfoto’s worden ook allemaal doorgestuurd naar de belastingdienst die controleert of leaserijders niet teveel privékilometers maken of dat er met auto’s rond wordt gereden waar geen wegenbelasting voor wordt betaald. 

Stichting ‘weet wat je besteedt’ zit zonder geld

Het klinkt als een slechte grap maar het is echt waar. De Stichting ‘Weet wat je besteedt’ heeft zelf iets teveel besteed en zit nu zonder geld, meldt RTV Utrecht.

De Stichting had als doel om de financiële zelfredzaamheid onder jongeren te vergroten.

Ondanks verschillende pogingen is het ze niet gelukt om nieuwe geldbronnen te kunnen vinden om te kunnen blijven bestaan.

Marijke Vos, voorzitter van WWJB, vindt het is wrang maar is ook trots op wat er is bereikt. In totaal hebben in de afgelopen 5,5 jaar volgens haar meer dan 230.000 jongeren de Geld-typetest gedaan. Ook heeft de stichting jongeren geholpen om hun mobiele telefoonkosten in de hand te houden en hebben meer dan 42.000 studenten een Financieel Studieplan opgesteld.

Alle ontwikkelde online tools en lesmaterialen worden overgedragen en zullen gratis beschikbaar blijven voor iedereen.

Vrouw wil niet dat beer haar kayak opeet

Een vrouw in Canada die een eindje was gaan kayakken en dara net even van aan het bijkomen was op een eilandje, kreeg de schrik van haar leven. Er bleek namelijk een beer rond te lopen die het op haar en haar kayak had voorzien. Doordat de vrouw met pepperspray in de weer ging kon ze de beer van haar afhouden, maar de kayak bleek niet veilig. En daar was de vrrouw op z’n zachtst gezegd niet erg blij mee. Het filmpje dat ze maakte wordt veel gedeeld.

‘Vitamine wodka helpt tegen kater’

En dan tot slot even een weekendtip. Als je wel wilt drinken maar geen kater wilt, let dan goed op. De makers van een vitaminenwodka stellen dat het drankje helpt om een kater te voorkomen.

De speciale wodka, die in Australië wordt gemaakt, is geinjecteerd met ‘anti-kater vitamines’. Welke vitamines dat zijn is strikt geheim. Maar het is ’s werelds eerste en enige biologische wodka met toegevoegde vitamines, zo wordt beweerd. Het beste is om het puur te drinken, aldus de maker, die 30 jaar clubs en discotheken heeft.