‘Ontwikkelingshulp is weggegooid geld’. Dat zei onderzoeker Wiet Janssen van de Universiteit Twente in onze uitzending van 1 december. Er kwam een storm van kritiek over hem heen. Een aantal professoren liet weten dat het onderzoek van Janssen onbetrouwbaar was en dat hij slecht werk had afgeleverd. Reden voor Wiet Janssen voor een reactie, en een uitdaging. Wie zijn conclusies aan het wankelen kan krijgen, wordt getrakteerd op een taart! Lees verder voor de reactie van Janssen, reageren kan onder dit artikel.

'Mijn proefschrift over ontwikkelingshulp heeft me stevige kritiek opgeleverd van vier hoogleraren, met name van Hoebink. Ik zou b.v. geen eigen onderzoek hebben gedaan, selectief met bronnen zijn omgesprongen, en op basis van slechts enkele evaluatierapporten hebben geconcludeerd dat de gehele ontwikkelingshulp niet deugt. En mijn Engels is ook niet goed.

De heren komen echter nergens met concrete voorbeelden, en ik roep ze daarom hierbij op daarmee voor de dag te komen. Maar die kunnen ze waarschijnlijk niet vinden, want wie mijn proefschrift leest kan zelf zien dat hun kritiek kant noch wal raakt. De enige concrete kritiek tot nu toe was een opmerking van Hoebink in de Trouw van vorige week dat ik het rapport 'Resultaten in ontwikkeling' genegeerd zou hebben. Maar in dat rapport staat alleen aan welke doelen het geld is uitgegeven en niet wat dat aan armoedevermindering heeft opgeleverd, dus dat rapport is niet relevant voor mijn conclusies. Bovendien is het rapport verschenen toen mijn proefschrift al bij de beoordelingscommissie lag, en dan kun je er niets meer aan veranderen. Hoebink is zelf hoogleraar, dus hij wist dat.

Maar mocht er toch iets niet deugen in mijn proefschrift dan wil ik dat graag weten. Ik loof daarom een taart uit aan de eerste persoon, hoogleraar of niet, die met concrete, inhoudelijke kritiek komt waardoor een van mijn conclusies aan het wankelen wordt gebracht. Zodra ik een steekhoudend kritisch commentaar ontvang zal ik dat op mijn website publiceren (www.ontwikkelingshulpanders.nl), en de kranten erover informeren. En dat zal ik ook doen als er midden januari nog steeds niets is gekomen. En eerlijk gezegd: van Hoebink verwacht ik helemaal niks. Dus het zal we wel op neerkomen dat ik die taart lekker zelf ga oppeuzelen'.

Met vriendelijke groet,

Wiet Janssen

Ontwikkelingshulp is weggegooid geld?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.